Boganbefaling: Efter mørkets frembrud

02.08.16
Mesterlig, lavmælt roman om at vende tilbage til et ufremkommeligt Tjernobyl, hvor forandringen er total.

Kort om bogens handling

Hovedpersonen Gurij ser sig nødsaget til at tage tilbage til byen Pripjat i den forbudte zone. Han skal hente noget til sin dødsyge datter Ksenia. Derfor bliver han nødt til at vende tilbage til sin og familiens lejlighed. Dette noget, han skal hente, bliver smukt italesat og giver kuldegysninger under læsningen. Undervejs holder han ind ved en landsby for at møde nogle gamle venner, der er blevet forandrede af omstændigheder i forbindelse med ulykken. Her får læseren et realistisk indblik i, hvad konsekvenserne kan være, når atomulykken rammer.

”Det er godt to år siden, han var her sidst, og naturligvis fejer hans blik grådigt hen over landskabet. Han føler på ny en tiltrækning, som skoven altid har haft på ham, dens dufte, dens små lyde, den bløde skovbund. Han husker skovture og fodboldkampe mellem træerne.”

 

Hvorfor skal du læse den?

Fordi romanen giver et knivskarpt indblik i en verden, der på mange måder ikke længere eksisterer. Den viser, hvordan en vedvarende ulykke, kan påvirke flere generationer. Atomulykken er med andre ord ikke enkeltstående, men fortsætter og spredes med vinden, lægger sig i støvet og sætter sig i sindet.

 

Målgruppe

Romanen kan læses af mange.

 

Info om bogen

Efter mørkets frembrud, Antoine Choplin, oversat af  Anne Marie Têtevide, Forlaget Etcetera, 2016

 

Læs resten af min anmeldelse for Litteratursiden her.

 

Materialer