Svend Åge Madsen

29.10.19
Svend Åge Madsen fylder 80 år på lørdag den 2. november. Fredag udkommer "Enden på Tragedie", en finurlig og samtidig alvorlig roman om teknologiens muligheder i en nær fremtid. Madsen har siden sin debut i 1963 stort set udgivet noget hvert eneste år.

I løbet af sit forfatterskab har Sven Åge Madsen prøvet kræfter med et bredt spektrum af genrer, heriblandt romaner, noveller, teaterdramaer og børnebøger. Gennembruddet kom i 1970’erne, først med "Sæt verden er til" (1971), som tog anmelderne med storm, og dernæst "Tugt og utugt i mellemtiden" (1976), som gav Svend Åge Madsen sit folkelige gennembrud.

Sidenhen har han vundet en lang række priser, blandt andet Det Danske Akademis Store Pris i 1972, Søren Gyldendal Prisen i 1985 og De Gyldne Laurbær i 2000 for "Genspejlet". Han blev tildelt livsvarig ydelse fra Statens Kunstfond i 1980. Senest var han nomineret til Blixen Prisen 2018 og DR Romanprisen 2018, begge for romanen Af en anden verden. Romanen er en alternativ holocaust-roman om en flok fanger, der under et fejlslagent eksperiment med giftgas, som skal få dem til at glemme deres "vrangforstillinger", lykkes med at flygte fra lejren og stikke af til søs.Frarøvet deres hukommelse slår de sig ned på fjerne kyster og bygger en ny verden op fra grunden. Men under det spirende samfund ligger traumer fra fortiden, og langsomt begynder vage minder at dukke op i de tidligere fangers drømme. Med andre ord er der tale om en skabelsesberetning og en dyb indsigt i den teknologiske udvikling.

I 2019 er Svend Åge Madsen igen aktuel. Hans roman "Se dagens lys" fra 1980 blev sat op som teaterstykke på Aarhus Teater, og i efteråret udkom seneste skud på stammen, romanen "Enden på tragedie". Romanen handler om evighedsstudenten Jonatan Tidebon, der kæmper med sit speciale, som bliver fem sider kortere, hver gang han arbejder med det. I al hemmelighed drømmer han om at blive forfatter, men han mangler evnen til at sætte sig i andres sted, og hans første novelleforsøg er desperat og ufuldkomment. Da en forsker introducerer ham for et hormon, der slipper bevidstheden fri i en slags virtual spirituality, åbner en ny verden sig.

Svend Åge Madsen (f. 1939) er født og opvokset i Aarhus, hvor han stadig bor. Han regnes for at være en af dansk litteraturs største forfattere. Hans værk er omfattende og er oversat til et stort antal sprog. Det er blevet til mere end 50 bøger, hvoraf de fleste er romaner og noveller for voksne, men der er også essays, børne- og ungdomsbøger imellem. Dertil kommer en række dramaer for teater, radio og tv. 

Fotograf: Marcus Trappaud

Eksterne links
International Forfatterbibliografi
Forfatterweb
Forfatterens hjemmeside

Materialer