Stor kunstdonation til Gellerup Bibliotek

Af Anonym (ikke efterprøvet)
13.12.22
Gellerup Bibliotek er blevet beriget med to vellykkede kunstværker skabt til dette særlige sted i Aarhus.

De to danske samtidskunstnere Kathrine Ærtebjerg og Bjørn Poulsen står bag værkerne, der er doneret af Ny Carlsbergfondet.

Brugerne af Gellerup Bibliotek kan fremover glæde sig til at opleve to nye stykker samtidskunst, der er doneret af Ny Carlsbergfondet, efter Aarhus Kommune har ansøgt fondet om kunst til biblioteket. Værkerne – to friser af malerier samt en bronzeskulptur – blev indviet ved en markering på biblioteket den 13. december. De er skabt af henholdsvis Kathrine Ærtebjerg, som står bag de to friser, og Bjørn Poulsen. der har lavet en skulptur. Begge værker er lavet specielt til Gellerup Bibliotek.

”Jeg er enormt glad for, at vi får endnu mere kunst ud i det offentlige rum. Et bibliotek er et sted, hvor man kan fordybe sig og lade sig inspirere, og de to nye værker forstærker netop disse oplevelser på Gellerup Bibliotek. Biblioteket er nyt og moderne, og de to stykker samtidskunst løfter og komplementerer bygningen og atmosfæren. Jeg vil gerne udtrykke min taknemmelighed for den fornemme bevilling fra Ny Carlsbergfondet,” siger rådmand for Kultur og Borgerservice Metin Lindved Aydin.

Kathrine Ærtebjergs friser hænger i bibliotekets børne- og familieafdeling samt bibliotekets Mellemrum og hedder henholdsvis ”Fred Fro Fri - Fugle fra alle verdener” og ”Fred Fro Fri - Vi er uendelige.” Friserne består af en række fantasifulde ansigts- og dyremotiver, og motiverne indeholder elementer og ornamentik fra planteriget. De farverige portrætter er skabt specifikt til rummene.

Bjørn Poulsens værk ”Kassandra” er en over to meter høj mørkpoleret bronzeskulptur, som er placeret udendørs i bibliotekets atriumgård. Kassandra i Homers Illiade har spådomsevner, og værket giver associationer til videnskabens undergangsprofetier om for eksempel klimaet. Kunstneren betegner skulpturen som bibliotekets skytsånd, der våger over en vigtig institution i vores samfund.

”De smukke, nye lokaler til Gellerup Bibliotek får med disse værker, skabt til stedet, en helt anderledes indbydende karakter. Kathrine Ærtebjergs værker består af en række højtsiddende, indbyrdes forskellige enkeltmalerier, sat sammen til to lange forløb oppe under loftet. Bjørn Poulsens store bronzeskulptur ”Kassandra” i den indre atriumgård er synlig til alle sider indefra gennem bibliotekslokalernes glasvægge. Den står og nærmest lyser op med sine komplekse kurver og sin markant asymmetriske form. Den bliver til et vartegn for det nye byggeri,” siger professor i Æstetik og Kultur Morten Kyndrup, som er bestyrelsesmedlem i Ny Carlsbergfondet.

Gellerup Bibliotek er en del af Sports- og Kulturcampus, som åbnede sidste år. Værkerne kan opleves indenfor bibliotekets åbningstid.

For yderligere oplysninger kontakt:
- Presse- og kommunikationschef Michael Jaap på telefon 40 22 87 99.