Kvinder og Litteratur

21.11.18
Hvor er de? Hvem er de? Kvinderne i og bag litteraturen

Kvindelitteratur er i følge opslagsværker skønlitteratur, der er skrevet af kvindelige forfattere, der omhandler kvinders erfaringer, værdier og livssyn. Det er en positiv betegnelse for litterære værker, der udtrykker kvinders identitet og selvbevidsthed. Begrebet 'kvindelitteratur' i dén forstand opstod i kølvandet på 1970'ernes kvindebevægelse, som jo, blandt andet, understregede og påpegede, at kønnet har en betydning for alle menneskelivets områder, og som derfor også måtte være genkendelige i litteraturen.

Men hvor var de kvindelige forfattere og hvad var kvindelitteratur før 1970'erne?

Dame-romaner var i lang tid (og er ganske givet stadig) en nedsættende betegnelse for litteratur af den mere bonnerte slags, som 'damer' typisk tiltrækkes af. Men heldigvis har piben langt hen ad vejen fået en anden lyd.

Kvinderne er stadig i undertal i litteraturens verden og har været det igennem litteraturhistorien. Mange mener de er en glemt del af litteraturhistorien, og at de er underrepræsenterede i den litterære kanon, der blandt andet danner udgangspunkt for, hvad der læses i skolerne rundt omkring. Følger man med i medierne og debatten, så er der stadig lang vej at gå i den litterære ligestilling, for der er heldigvis mængdevis af stærke, seje, kloge, dygtige forfatterinder når man går på jagt i litteraturhistorien og i den kontemporare litteraturscene.

Torsdag d. 29. november kan du være med til en spændende temadag om Litteratur & Kvinder - det er på Dokk1 og starter kl. 13 og det er gratis! Se meget mere her

Kan du ikke vente helt til den 29. kan du her blive inspireret lidt til at læse noget fra et par af de stærke kvinder i litteraturen!

 

Materialer