Fuldt hus og engageret publikum til Det Kommunalpolitiske Talkshow

04.07.23
Masser af humor, inddragelse og konkrete eksempler gjorde lokalpolitikken nærværende.

Torsdag 28. oktober 2021 fik Dokk1 besøg af Det Kommunalpolitiske Talkshow. Mere end 200 tilskuere dukkede op, og værterne sørgede for at inddrage dem hele vejen igennem.

Aftenens moderatorer var den politiske journalist Torben Steno og hans niece, tidligere kommunalpolitiker Maria Steno. Den første lille time underholdt de to med en diskussion om, hvorvidt kommunalpolitik er dødkedeligt og usexet eller ej – og det var et greb, der fungerede virkelig godt. Man kunne tydeligt høre på publikums grin, når de følte sig genkendt i følelsen af ikke altid at orke lokalpolitik, og det skabte en afvæbnende stemning.

I Aarhus Bibliotekernes demokratigruppe – som stod bag arrangementet i samarbejde med Borgerservice – arbejder vi blandt andet med, hvordan vi kan skabe større brugerinddragelse, også til debatarrangementer. Denne aften viste, hvor langt man kan nå med den enkle metode: Røde og grønne sedler på stolene. Alle deltagere fik et sæt ’stemmesedler’, og de blev heftigt brugt undervejs. Der gik sjældent fem minutter, uden at emnerne på scenen blev vendt til spørgsmål ud i salen, og det fortsatte efter pausen, da politikerne kom på. Seks kandidater blev interviewet om deres politik, og reaktionerne på deres udsagn kunne de se med det samme i vrimlen af farvede sedler fra publikum. Metoden var med til at holde publikum vågent og engageret og skabte en god kontakt mellem scenen og stolerækkerne.

Efter arrangementet lavede Simone Bøgeskov en række små interviews med publikum. Simone er praktikant i Projektudvikling og brugerinddragelse og arbejder med at udvikle en kvalitativ måde at evaluere arrangementer på. Her er tre citater fra Simones interviews, som giver et indblik i deltagernes oplevelse:

"Det var skidefedt! Det var superfedt med kortene, fordi man blev aktiveret lidt. Egentlig kom jeg mest af kedsomhed, fordi jeg ikke lige vidste, hvad jeg ellers skulle give mig til. Men jeg har fået en ret god idé om hvem jeg vil stemme på - og hvem jeg ikke vil stemme på. Jeg er tilflytter, så jeg kendte intet til de lokale politikere i Aarhus før i dag."
– Mand, 21 år

"Jeg så arrangementet i Aarhus Onsdag, og der er jo ikke så lang tid til valget, så det virkede oplagt. Nu ved jeg i forvejen meget om politik, men Steno og Steno var sjove og præsenterede det på en ny måde, så det var noget mere underholdende end de byrådsmøder, jeg somme tider overværer."
– Mand, 79 år

"Det var sjovt med et anderledes format, og det fungerede rigtig godt med de uddelte kort. Jeg fik et meget bedre indtryk af nogle af kandidaterne, og jeg tror, at arrangementer som det her kan lette lidt på min og andres politikerlede."
– Kvinde, 30 år

Også de to moderatorer var glade for det store fremmøde og engagement. Som Torben Steno mumlede på vej ned fra scenen: "Man bliver jo næsten helt optimistisk på demokratiets vegne …"