Frøbiblioteket er åbent!

22.06.23
Udover bøger kan man nu også låne frø på Dokk1. Det sker i Verdensrummet, hvor et frøbibliotek tilbage i april så dagens lys. Her kan man låne frø for en sæson, mod til gengæld at bidrage med nye frø fra egen høst til det nyetablerede Frøbibliotek.

Det er den officielle åbningsdag for Frøbiblioteket i Verdensrummet på Dokk1, og der er samlet en lille, men dedikeret skare af frøsamlere og frø-interesserede i Verdensrummet, hvor Frøbiblioteket har til huse. Frøbiblioteket er en del af bibliotekernes fokus på grønne fællesskaber, og det er meningen, at frøsamlingen skal vokse i de kommende år.

Bordene i Verdensrummet flyder med små plasticposer med frø, og flere steder ligger der små stykker vat med frø, der er ved at spire. I den ene ende af bordet laver et par frivillige frøsamlere potter af papir til at så i, og i den anden ende af bordet forklarer frøekspert, John Kruuse, om forskellen på frøfaste sorter og hybridsorter og især om tomatplanten, som er hans favorit. Der kommer løbende flere interesserede til, som slår sig ned omkring bordet.

Frøbibliotek åbner døre til grønne fællesskaber

En af folkene bag Frøbiblioteket er Marianne Mikkelsen fra Aarhus Omstiller, og hun synes, det er oplagt at have et frøbibliotek som en del af bibliotekerne:

”Frøbiblioteket er en god døråbner til grønne fællesskaber. Man kan sige, at læsning og bøger er en del af en intellektuel dagsorden, men når vi taler om planter, er det også noget med at lære en praktisk kunnen i virkelighedens verden - som vi er ved at miste, fordi så mange ikke dyrker jorden. Så min drøm er, at et frøbibliotek er en del af ethvert bibliotek, og at man kan forspire og dyrke jorden som en del af den grønne, demokratiske dannelse,” fortæller hun.
 

Det er målet, at der skal foregå en udveksling af frø og viden om frø og planter i Frøbiblioteket, og at brugerne gratis kan hente frø i Frøbiblioteket. Det er samtidig meningen, at de skal indlevere frø til Frøbiblioteket, så samlingen både vedligeholdes og udvides med nye sorter.

Udveksling af frø fra gamle, danske sorter 

Frøekspert og biolog John Kruuse er såkaldt ”tomat-koordinator” i den landsdækkende forening Frøsamlerne. Han fortæller om sit engagement i foreningen, der har ca. 1100 medlemmer:

”Da jeg skulle vælge, hvad jeg ville bruge min tid som pensionist på, faldt valget på foreningen Frøsamlerne, som forsøger at holde gamle blomster- og grønsagssorter i live, som ikke længere dyrkes kommercielt. Og der er jeg nu tomat-koordinator, dvs. at jeg sørger for, at de tomatsorter, vi har samlet, ikke uddør. Jeg har efterhånden fået samlet mere end 650 forskellige sorter, hvoraf jeg dyrker 60-70 hvert år. Det er lige nok til at forsyne hele familien hele året,” fortæller John Kruuse.
 

En af dem, der er kommet for at aflevere- og hente frø, er Kirsten Mejlholm fra Højbjerg, som bruger en bred vifte af aktiviteterne i Aarhus Bibliotekerne:

”Jeg har opdaget, at der sker rigtig mange spændende ting på bibliotekerne, og jeg havde været hernede i forbindelse med papirværkstedet. Og så så jeg at der var noget med et frøbibliotek. Jeg kan godt lide at samle frø i min have, og her kan man jo både give og få frø. Jeg har fået frø med hjem af Amarant, Grønkålsfrø, stangbønner og ærter, og jeg har medbragt frø til biblioteket med af tallerkensmækker, røde valmuer og sommerblomster,” fortæller Kirsten Mejlholm.

Hun er nybegynder som frøsamler, men hun har fået øjnene op for en ny måde at bruge sin have på, og hun vil i efteråret lade mange af havens planter stå længe nok til, at deres frø udvikles. Det er dog ikke alle frø, som er velkomne i Frøbiblioteket, og frøene skal helst være frøfaste og ikke hybrider – Dvs. frøene skal være ”rene” sorter, der vil give samme sort år efter år.  Det er bl.a. noget, der betyder meget i forhold til at bevare gamle sorter, som ellers forsvinder, fordi de ikke bliver dyrket kommercielt.

Han er meget begejstret for Frøbiblioteket, selv om han også lufter lidt skepsis i forhold til at få indleveret nye frø fra frøsamlere. Det kræver nemlig, at dyrkerne af planter skal lade dem stå meget længere, end de plejer, så planterne kan nå at udvikle levedygtige frø. Heldigvis for frøsamlerne, er lovgivningen vedrørende frø blevet justeret, så det er blevet lovligt at udveksle frø. Han siger:

”Frøbiblioteket i Verdensrummet er en fantastisk ting. (Og der findes over 1000 frøbiblioteker i verden!) Men det gælder om at knække koden på, hvordan man også får folk til at donere frø og ikke kun tage frø fra frøbibliotekerne. Alle de frøfirmaer, der fandtes engang, er blevet opkøbt af de store multinationale frøkoncerner. Og dermed er de sorter, man dengang producerede og solgte i Danmark, forsvundet. Så nu kommer de fleste kommercielle frø fra udlandet. Det er ulovligt at dyrke planter kommercielt med frø, som ikke er godkendte af EU (eller det enkelte medlemsland).  Men til ikke-kommercielt brug kan vi heldigvis stadig købe (og bytte) frø af sorter, der ellers er truede af udryddelse, og der bliver flere og flere forhandlere af denne type frø."

I de kommende år håber folkene bag Frøbiblioteket, at samlingen vil vokse, og at det lykkes at samle frø fra mange af de gamle sorter, som ikke længere dyrkes kommercielt. Samtidig ønsker man at være med til at styrke vidensdelingen ift. frø, som man kan blive klogere på via nedenstående links:

Gratis Gardening af Persille Ingerslev om at finde frø i byrummet og andre steder: https://www.aakb.dk/ting/object/870970-basis%3A62427183

Interview I TV-2 Østjylland med John Kruuse: https://www.tv2ostjylland.dk/aarhus/john-er-helt-vild-med-tomatfroe-og-h...

Leksikon over gamle danske grøntsagssorter (under udarbejdelse): http://degamlesorter.dk/ 

John Kruuses frøsamlinger: http://seeds2020.wikidot.com

Frøbiblioteket er åbent hver tirsdag kl. 16-18.

Frøbiblioteket er blevet til i samarbejde mellem Aarhus Bibliotekerne og Aarhus Omstiller, samt frø-entusiast John Kruuse.

Verdensrummet

Alle Aarhus Biblioteker arbejder med Verdensmål og Bæredygtighed, og Verdensrummet i Dokk1 er vores fælles eksperimentarium.

Her prøver vi aktiviteter og formater af, som skubber til grænserne for hvad man kan låne og deles om på bibliotekerne i en fremtid, hvor vi alle skal leve mere bæredygtigt; forbruge mindre, spise grønt, dyrke og reparere.

Vi låner fx symaskiner ud hver onsdag, blender bøger og laver nyt papir om torsdagen, laver kombucha og kimchi – og nu har vi så åbnet et frøbibliotek.

Følg @verdensrummetdokk1 på Instagram og følg med i, hvornår der er særlige begivenheder og arrangementer i Frøbiblioteket og Verdensrummet.

https://www.instagram.com/verdensrummetdokk1/