Lær at forstå din skygge

29.06.23
Er dit barn bange for skyggerne om aftenen? Litteratur og en kreativ vinkel kan være en god måde at bearbejde frygten.

Mange børn er bange for at lægge sig til at sove i et mørk rum. I stedet tænder vi måske en lille natlampe for at skabe lidt lys i rummet.

Men hov, hvad sker der nu? Alverdens skygger dukker nu op på væggene og fantasien sætter ingen grænser for, hvad skyggerne kan blive til.
En ny frygt opstår.
For hvad er skygger for noget? Hvorfor kommer min søde bamse til at ligne et kæmpe monster, når lyset kaster dens skygge op på væggen?

Er det et problem, I kan genkende hjemme hos Jer, så kan det være en oplagt mulighed for at få en snak om, hvad skygger egentlig er.

Der findes mange fine bøger om skygger. Med bøgerne kan I lære at forstå sammenhængen mellem lys og mørke og hvorfor skyggerne opstår i stedet for at frygte dem. Vi har samlet nogle bøger nederst på siden, I kan læse sammen.

En anden måde at bearbejde frygten kan være ved at lege med skyggerne på forskellige måder.

Prøv for eksempel at fange hinandens skygger ved at farve dem med vand. På samme måde som skyggen kommer og går, alt efter om solen er fremme eller ej, vil vandet også tørre og skyggebilledet forsvinde.

Ønsker I at "fange" skyggen i længere tid, kan I male den med kridt eller fylde skyggen ud med sten, strandskaller og blomster.

I kan også prøve at lave skyggebilleder med legetøj.

Sæt eventuelt tingene sammen på nye måder og se, hvordan skyggerne danner billeder på papiret. Brug det som inspiration til selv at skabe nogle fine skyggebilleder og få nogle gode snakke om, hvad skygger egentlig er.

Materialer