Foto af de medvirkende

Hvorfor slår nogle mennesker andre mennesker ihjel?

11.04.24
Snart er værterne Lone Theils og Janne Aagaard klar med 3. sæson af den populære true crime podcast ’Forbrydelse og Straf’. Kom tættere på de to garvede true crime-podcastere lige her.

Gennem både kendte og mindre kendte drabssager forsøger de igen at forstå vores samfund, den menneskelige psykologi og at svare på spørgsmålet: ”Hvorfor slår nogle mennesker andre mennesker ihjel?". Men hvad er det, der er så fascinerende ved true crime genren? Og hvordan foregår det, når Lone Theils og Janne Aagaard sætter sig bag mikrofonerne? 

Som ild og vand

De to værter, Lone Theils og Janne Aagaard, er begge to journalister og har beskæftiget sig med kriminalsager i mange år. Men de er også vidt forskellige som mennesker. Og det er netop det, der gør deres samarbejde i studiet så godt, mener de.

”Vi er jo som ild og vand, Lone og jeg,” siger Janne Aagaard, og fortsætter: ”Men vi har en gensidig respekt for hinanden, og vi har begge to en stærk arbejdsdisciplin. Men vi har meget forskellige måder at forberede os på. Lone er bare en god journalist; hun er hurtig på aftrækkeren og er ekstremt nærværende i situationen. Jeg er lidt mere den nervøse forbereder, der overforbereder mig, så jeg kan slappe af, når jeg er i studiet.”

”Janne har studeret krimonologi, og er virkelig skarp på alt det med statistikker og jura. Jeg er mere bare den, der gerne vil fortælle en god historie. Og det synes jeg faktisk er en rigtig god kombination, for jeg synes at en god crime podcast har brug for begge dele,” supplerer Lone Theils.

En fascinerende genre

Der er ingen tvivl om, at true crime genren er kommet for at blive. I mere end et årti har vi dyrket virkelighedens grufulde fortællinger i både tv-serier, bøger og podcasts. Men hvorfor er vi så fascinerede af disse historier?

Lone Theils tager udgangspunkt i sin egen fascination af krimigenren: ”Jeg har altid synes, at det er spændende at følge en opklaring. Hvordan fanger man en forbryder? Hvilken slags efterforskning skal der til? Det er i virkeligheden den gode detektivhistorie, jeg er fascineret af. Men jeg synes også, at hvis man formidler det rigtigt, så kan true crime fortælle noget væsentligt om det samfund, vi er i lige nu.”

Janne Agaard er enig: ”Alle forbrydere er jo bare helt almindelige mennesker, som måske har været ude for nogle ting, der har gjort, at de er endt som de nu er. Det bliver bare ved med at fascinere mig. Hvorfor er det, at nogle mennesker overlever alverdens trængsler og forbliver ’almindelige’ mennesker, og nogle ikke gør? Jeg synes, der er rigtig meget læring i true crime. Hvem er de sårbare mennesker i vores samfund? Og hvad bør vi gøre bedre?” slutter hun.

Oprindeligt skrevet af Camilla/eReolen

Du kan lytte til den nye sæson af ’Forbrydelse og Straf’ på eReolen, når den får premiere til foråret.