Bæredygtige bøger

Vi er alle klar over at miljøet er under pres, og at vi må ændre den måde, vi lever og forbruger på. Her er et lille udpluk af de nyeste bøger om emnet.


Forfattere af alle slags er for længst gået i gang med at forsyne os med anvisninger til, hvordan vi kan leve mere bæredygtigt både indenfor madlavning, hudpleje, rengøring og indkøb. Strømningen rummer også alverdens gør-det-selv-ting: sæber, rengøringsmidler, karklude, samt bøger om, hvordan vi minimerer affald.

Bachelor i miljøbiologi Julie Juanita Larsens ”Bæredygtig kost” guider os til fornuftige valg, når vi forbruger. Overvejelserne underbygges med fakta og tabeller, og der er sæsonoversigter over madvarer, statistikker over fordeling af madspild, samt enkle råd. De bæredygtige valg går længere i Calina Leonhardts ”Bæredygtig livsstil”, og hun dykker ofte helt ned i detaljerne; f.eks. tilskynder hun til at tage madpakke og eget service med i tasken i stedet for at bruge take away og engangsservice.

Et eksempel på gør-det-selv-trenden er bloggeren Cecilie Blaksteds ”Naturlig cleaning”, der giver opskrifter på, hvordan man kan lave sine egne rengøringsmidler af naturlige råvarer. Blaksted har også skrevet bogen ”Naturlig beauty” med opskrifter på bæredygtig hudpleje.

Madlavningsbøgerne bevæger sig i retning af det vegetariske. Gode bud på kogebøger er ”Klimakærlige frikadeller, bøffer, pateer og postejer” af Kirsten Skaarup, som har lavet vegetarkogebøger i en menneskealder, ”Vegetarisk curry” med indisk/bengalsk mad af den svenske restauratør Nahid Hassan og i "Plantebaseret fars" slår idehistoriker og madblogger Sofie Bild fast, at livet som veganer ikke betyder farvel til solid hyggemad. 

Klimaguiden omhandler, hvad du selv kan stille op i forbindelse med klimaudfordringen. Endelig er det også værd at nævne Tobias Laus ”Affald og fantasi”, som på store og små måder viser, hvordan affald kan genanvendes enormt fantasifuldt. Det er en seriøs bog, men den er samtidig meget lunt skrevet; på forsiden gør han f.eks. opmærksom på, at bogen er kompostérbar og derfor ikke bør glemmes i haven…!

Af bibliotekar Marie Høst

Oprindeligt skrevet af Nordfyns bibliotek og borgerservice.

Photo by Markus Spiske on Unsplash