Fredagsanbefaling

Vi anbefaler flere gode film fra Filmstriben – filmatisering

Siden filmens barndom har skaberne fundet inspiration i romaner og noveller.
At filmatisering et allerede eksisterende materiale er en svær kunst, ord og billeder kan give os meget forskellige oplevelser og det er ikke altid den resulterende film lever op til forlægget.
Her er en Top 5 over vellykkede filmatiseringer fra Filmstriben

Sort Karneval (1959)

Den fransk instruktør Marcel Camus fandt inspiration i det brasilianske skuespil Orfeu da Conceição, som bygger på den græske myte om Orfeus og Eurydike, til sin film Sort Karneval.

Myten er flyttet til Rio de Janeiros slumkvarter under det årlige karneval. Orfeu er sporvognskonduktør og møde den smukke Eurydike, som netop er kommet til byen. De bliver forelskede, men Orfeu er forlovet og Eurydike forfølges af en mand klædt ud som døden.

Også musikken fra filmen har haft et langt liv. Antônio Carlos Jobims A Felicidade og Luiz Bonfás Manhã de Carnaval og Samba de Orfeu er blevet klassikere inden for Bossa Novaen.

Se en trailer til filmen
Se filmen på Filmstriben

 

Brødrene Løvehjerte (1977)

Filmatisering af Astrid Lindgrens magiske historie om Brødrene Løvehjerte kom fem år efter bogens udgivelse.

Karl Løve er 10 år og meget syg. Hans storebror Jonatan, kalder ham Tvebak og fortæller eventyr om efterlivet i landet Nangijala, hvor det stadig er lejrbålenes og historiefortællernes tid, og hvor man bliver stærk og kan have eventyr fra morgen til aften. Tvebak er bange, både for at dø, og for at skulle vente alt for længe på Jonatan i Nangijala.

Men efter en ulykke bliver det Jonatan der drager først til Nangijala. Da Karl ankommer, er alt som Jonatan har fortalt. Karl for sin kræfter igen og de to brødre kan nyde livet sammen i Kirsebærdalen. Men det viser sig, at ikke alt er vel i Nangijala. På den anden side af bjergene, i Rosendalen har den onde Tengil taget magten, omgivet byen med en mur. Og holder befolkningen som slaver, ved hjælp af sin drage Katla.

Nu må Karl finde modet til at deltage i frihedskampen. For som Jonatan siger: "Nogle gange må man gøre ting, også selv om det er farligt. Ellers er man ikke et menneske, men bare en lille lort!" (dette citat blev valgt som Danskernes yndlings litterære citat, ved en afstemning i 2019)

Se en trailer til filmen
Se filmen på Filmstriben

 

Howards end (1991)

Trioen bag Merchant Ivory Productions, producenten Ismail Merchant, instruktøren James Ivory og manuskriptforfatteren Ruth Prawer Jhabvala, har skabt flere klassiske film. Ofte foregår de i begyndelsen af det 20. århundrede, med overdådige sæt og de bedste britiske skuespillere, der portrætterer figurer, der ofte rammes af modløshed over deres plads i livet og tragiske sammenfiltringer af deres liv. Mange af deres bedste film bygger på romaner af Henry James og E. M. Forster.

Dette er også tilfældet med Howards End, som bygger på en roman af E. M. Forster. Søstrene Schlegel, Margaret og Helen bliver involveret med både den fine og rige Wilcox familie og den fattige Bast. De tre familiers skæbner væves sammen i det tidlige 20. århundredes London. Og kampen om retten til landstedet Howards End står i centrum.
Blandt de medvirkende er Emma Thompson og Helena Bonham Carter, som søstrene, samt Anthony Hopkins og Vanessa Rengrave.

Se en trailer til filmen
Se filmen på Filmstriben

 

Brokeback Mountain (2005)

Ang Lees smukke Brokeback Mountain bygger på en novelle af Annie Proulx fra 1997.
Heath Ledger og Jake Gyllenhaal er fænomenale som Ennis og Jack, to unge mænd der hyres som fårehyrder på Brokeback Mountain. En lang sommer er de alene på bjerget, sammen med fårene. Efter en nats druk lægger Jack an på Ennis. Selvom Ennis insister på det kun kan ske den ene gang, udvikler de et lidenskabeligt seksuelt og følelsesmæssigt forhold. Men forlade hinanden da sommeren er forbi.

Skønt Ennis og Jack gifter sig med kvinder og får børn, kan de, over de næste 20 år, ikke opgive hinanden. Jack drømmer om et liv sammen på en lille Ranch. Men Ennis kan ikke se nogen fremtid for et homoseksuelt par i den tids Amerika.
En romantisk ulykkelig kærligshistorie.

Se en trailer til filmen
Se filmen på Filmstriben

 

Gud taler ud (2017)

Jens Blendstrup groteske, surrealistiske, nærværende og humoristiske selvbiografiske roman Gud taler ud, fra 2004, blev i 2017 filmatiseret af Henrik Ruben Genz. Med den mageløse Søren Malling i hovedrollen, som Uffe/Gud, familieoverhovedet på villavejen i Risskov.

Familiefreden trues da psykologen og husfaderen Uffe bliver syg og vil skrive sine erindringer. Huset fyldes af hans gamle patienter, som støtter både moralske og med øl. Mor Gerd forsørger at holder sammen på det hele. Og sønnerne, Jens, Thomas og Mikkel, er klar til oprør mod den selvbestaltet Gud af parcelhuset. Filmen fanger flot stemningen fra Blendstrups bog og bevarer ikke mindst det groteske og det humoristiske i historien.

Se en trailer til filmen
Se filmen på Filmstriben
Materialer