Solopgang over en flod
Solopgang over en flod

SOLEN af Peter Goes (2023)

27.01.24
Peter Goes er eminent til at levere smuk og informativ formidling, der gør det så meget sjovere at læse og lære om astronomi, astrologi, historie og kernefysik.

 

Den belgiske forfatter og illustrator Peter Goes satte sig for at lære en masse om solen, og på den baggrund har han skabt en vidunderlig rejse gennem forskellige lande og kulturer. Bogen indledes med en detaljeret indholdsfortegnelse, som viser hans bevæge gennem historien med solen som centrum.

Det første kapitel tager sin begyndelse i forhistorisk tid, hvor himlen er afbilledet på forskellig vis, og Peter Goes fortæller, hvorledes der allerede dengang fandtes mennesker, som kunne læse himlen. Solen og lyset har altid fascineret og optaget os. Den egyptiske solkalender var vigtig for landbruget og blev også brugt til at fastlægge tiden. Mayaerne havde både præcise og komplekse kalendere, hvorimod Inkaerne dyrkede Inti, Solguden, og i 1860’erne begyndte to tyske videnskabsmænd at tildele forskellige grundstoffer forskellige lysspektre.

Bogen beskæftiger sig også med elementer, der har optaget mennesket til alle tider såsom udregning af afstand til solen, formørkelsesmyter, plasmaskyer mv. Under hvert kapitel hører flere underkapitler, som fylder to sider med hver sin farve. Det er en virkelig fascinerende bog som med korte informative tekster, smukke farver og en iøjnefaldende opsætning overvælder sin læser.

Peter Goes kaster lys over solen fra for ca. 5000 år siden og til fotosyntesen. Forfatteren har tidligere udgivet tre store og særdeles smukke fagbøger, og hans bøger er alle små kunstværker fyldt med finurlige detaljer, som man kan gå på eventyr i adskillige gange.

Goes’ bøger skaber orden i kaos gennem logiske linjer, der hjælper os med at se sammenhænge, og som peger ind i menneskets måde at betragte verden på. Bogen giver en fornemmelse af, hvordan solen er blevet opfattet gennem historien og hvordan, vi har lært at gøre brug af dens energi og lys.