Kriger med sværd og drage
Kriger med sværd og drage

MURTAGH af Christopher Paolini (2023)

03.02.24
Der er ikke mange, som kan opbygge en så fuldendt fantasyverden som Christoffer Paolini. Femte bind i serien er lige så forrygende som de forrige.

 

Romanen udspiller sig året efter bind fire Arven. Handlingen udspiller sig i en middelalderlig fantasyverden med elvere, drager, urgaler og andre eventyrvæsner, og der er kamp om magtfulde allierede.

Hovedpersonen Murtagh er en konfliktfyldt person. Han er halvbror til Eragon og søn af forræderen Morzan. Eragon er, sammen med sin drage Saphira, kendt over hele riget for at slå den tyranniske og ondskabsfulde konge Galbatorix ihjel. Murtagh har selv været gidsel hos Galbatorix, og han har voldsomme samvittighedskvaler, fordi han intet kunne gøre, da Galbatorix pinte og plagede dragen Thorn, som i dag både er Murtaghs drage og hans bedste ven.

Nu er verden igen usikker, selvom Galbatorix er død, særligt for Murtagh og Thorn, som begge spillede en modvillig rolle i kongens terrorregime. De er nu forhadte og alene forvist til udkanten af samfundet. Murtagh fornemmer en ondskab, der lurer i Alagaësia, som truer den nyligt etablerede fred. Murtagh og Thorn beslutter sig for at rejse ud for at undersøge, hvad der rører på sig. På den lange rejse skal de finde og overliste den magtfulde heks Bachel, der er langt mere farlig, end Murtagh anede, og kan ophæve magi. Både Murtagh og Thorn må gennemgå smertelige selvransagelser i deres rejse væk fra fortiden og i deres kamp mod overmagten.

I ’Murtagh’ lærer vi om Murtagh og Thorns frygtelige oplevelser som gidsler, deres smerter og rædsel, samt om Murtaghs følelser for Eragon, Nasuada og Thorn. Det viser sig, at der i ham gemmer sig en kompleks mand, der kan digte og har en forkærlighed for dans. Thorn indeholder en masse komplicerede og humoristiske træk, som virkelig kommer til udtryk i denne bog.

Christopher Paolini dykker længere ned i den velkendte verden, men bibringer også en del nye ting til universet som flere dragenavne og nye kulturer, mens han udforsker psykologiske og følelsesmæssige konsekvenser af krig, traumer og forræderi. I bøgerne om ’Eragon’ handlede det primært om, hvordan man udøver magi, hvor det i ’Murtagh’ også handler om at forstå kilden til magien og energien. Romanen er fyldt med hurtige og korte byger af action, som holder historien i bevægelse.

Det er efterhånden mange år siden, at jeg slugte forfatterens kvartet om Eragon og dragen Saphira, og jeg må tilstå, at jeg var bange for, om forventningerne kunne indfries, men jeg var helt opslugt og håber inderligt, Christopher Paolinis eventyr ikke er slut.

Materialer