BogForum 2012 – en litteraturnørds debut

Af Anonym (ikke efterprøvet)
16.11.12
En overflod af litterære indtryk strømmede ind over mig, da jeg for første gang besøgte BogForum i København. Bella Centeret var i tre dage fyldt til bristepunktet med forlagsstande, litterære scener, forfattere og litteraturinteresserede i alle aldre.

Bøgernes verden er ofte hensat til den støvede bogreol, hvor forfatteren blot er et navn på et omslag. Men BogForum giver dig mulighed for at sætte ansigt på dine yndlingsforfattere, og tre dage på Danmarks største bogmesse, kan pludselig gøre din bogverden meget mere levende. For ikke nok med, at du kan boltre dig i tidens nyeste bøger, du kan også møde dine yndlingsforfattere og samtidig få dem til at signere din bog.

Jeg kan næsten ikke samle tankerne omkring alle de forfattere, der i år var repræsenteret ved BogForum. Jørgen Leth, Maise Njor, Jan Guillo, Pia Tafdrup, Peter Øvig Knudsen, og Josefine Klougart var nogle af dem, jeg nåede at opleve på årets bogmesse. Men udover de forfattere jeg i forvejen havde kendskab til, gav BogForum mig også anledning til at opleve litterære personligheder, som jeg ikke kendte så meget til i forvejen.

Fra hardcore rap til følsom prosa
Et eksempel på ovenstående var bl.a. forfatteren Jesper Dahl, som de fleste formegentlig bedst kender som rapperen ”Jokeren”. Han var i samtale med Rune Skyum-Nielsen, og de to havde en interessant debat omkring Jesper Dahls to skønlitterære udgivelser: novellesamlingen ’Det er bare ord’ (2011) og romanen ’Sengen er giftig’ (2012). Umiddelbart havde jeg ikke troet, at bøgerne ville fange min interesse, men efter at have hørt på Jesper Dahls ærlige og rytmiske tilgang til bøgerne, endte jeg med at købe et eksemplar af ”Sengen er giftig”. En bog jeg glæder mig til at læse, og som jeg tror, er god afveksling til de lidt tungere klassikere, jeg er hensat til at læse i forbindelse med mit studie på nordisk. Man skal bestemt ikke kimse af de store danske rappere – de har tydeligvis sans for lyrik og rytme, og at se dette forankret i et prosaformat, glæder jeg mig til at udforske.

BogForum i børnehøjde
Bogmessen henvendte sig ikke kun til det modne publikum. Både forlagsstandende og de litterære scener bar også præg af litteratur henvendt til de små. Et interview, der i den forbindelse, stadig står klart i min erindring, er med forfatterparret Line Knutzon og Peter Frödin. Mikala Dirkinck-Holmfeld interviewede dem i forbindelse med deres nyligt udkomne børnebog ’Lille Allan – den menneskelige antenne’ (2012). På humoristisk vis fik Line Knutzon og Peter Frödin forklaret, hvordan hovedkarakteren Allan kommer i kontakt med det ydre rum ved at vikle sig ind i sølvpapir og stille sig op på taget som en antenne. Bogen fungerer godt som højtlæsningsbog for de små, men jeg er sikker på, at de voksne også får et godt grin med i købet.

Et litterært gensyn
BogForum 2012 var for mig en stor succes, og de overvældende litterære indtryk, vil være i min bevidsthed noget tid endnu. Jeg har ikke kun taget bøger med hjem fra bogmessen, men også en udvidet litterær horisont med fornyede indtryk af nogle af landets bedste forfattere.

Det skal dog lige siges, at selvom København kan bryste sig af landets største bogmesse, så synes jeg bestemt også, at Aarhus’ pendant til BogForum, nemlig Vild med Ord festivalen følger godt med. Vild med Ord har helt klart den fordel, at festivalen henvender sig til den lidt smallere litteratur, hvor det kan diskuteres, om BogForum favner for bredt.

En ting er dog sikkert: BogForum, vi ses til næste år!

for at skrive en kommentar.
Materialer