Karl på 6 år lærer om kroppen

Hvorfor hvorfor dit og hvorfor dat?

14.05.20
Er dit barn også en sand Spørge Jørgen?

Stiller dit barn også spørgsmål om alt mellem himmel og jord? Og kan du heller ikke nødvendigvis svarene på stående fod? Vi kan lære rigtig meget af børn og deres mange spørgsmål. Grib dit barns undrende spørgsmål, vær åben og dyk ned i emnet via samtaler, litteratur og kreativitet og kast jer ud i at udforske, lege og lære sammen.

"Mor, har mennesker egentlig knogler i hele kroppen?" ”Ja, stort set” - jeg viser ham et skelet.

"Er det maven"? Spørger Karl og peger på brystbenet. Mia og hendes mand er begge uddannede fysioterapeuter, så da Karl på 6 år spurgte om brystbenet var maven, var det vigtigt for dem at få rettet op på dette og lære Karl om kroppen.

Familien gik derfor i gang med at lave et skelet, så de med udgangspunkt i dette kunne snakke om kroppens forskellige dele. Undervejs i udformningen af skellet kom Karl på den idé, at de skulle lave en video, hvor han forklarede om kroppen. Det, der startede med et undrende spørgsmål, blev derfor til et længere undervisningsforløb i familiens corona-hjemmeskole. Kreativitet blev kombineret med samtaler og efterfølgende videreformidling via videoer på Instagram til andre børn og deres voksne.

"Børn synes, at det er sjovt at se på andre børn. Ikke kun når de voksne fortæller" siger Karl. Derfor ville han gerne lave videoerne, hvor han delte sin nye viden med andre børn. Familiens videoer kan ses på instagramprofilen @kreativitet_i_bornehojde.

Det er dog ikke første gang familien griber Karls undrende spørgsmål og kaster sig ud i forløb, der kan give ham den viden, han efterspørger.

Ofte opstår interessen for et emne eller et ords betydning i forbindelse med at Karl har set noget i en tegnefim eller hørt noget i en historie.

På et tidspunkt ser Karl programmet "Spørgebotterne". Der er en episode om planeterne, og han bliver meget optaget af rummet. Udsendelsen sætter tanker i gang og efterfølgende snakker han en del om planeter og om rummet. Men han frustreres lidt over, at han ikke kan huske navne og kendetegn ved de forskellige planeter. 

Familien gik derfor i gang med at lave planeterne i perler og sætte dem på et lærred så også sammenhængen, i deres placering i rummet i forhold til solen, blev visuel for ham. Han kan stadig navnene på de forskellige planeter og deres særlige kendetegn, hvis du spørger ham i dag.

”Når Karl selv viser den første interesse, er det nemt at holde hans interesse. Det er slet ikke på samme måde, hvis jeg kommer op med et emne, jeg mener er interessant. Og når vi bringer materialer ind - perler, maling, ler mm., så er det også som om interessen skærpes yderligere. Det giver en masse virkelig gode snakke, imens vi laver tingene, og jeg kan altid referere til de ting, vi har lavet sammen, og så husker han det tydeligt. Det er som om, at det giver mening for ham på en anden måde.” fortæller Mia.

”Men jeg synes også selv at det er voldsomt hyggeligt, at vi gør disse ting sammen! Og det siger han faktisk også, hvis jeg sætter ham til at lave noget selv - "det kunne være endnu sjovere, hvis vi begge gjorde det"

Når dit barn giver udtryk for en undren, kan du altså med fordel gribe det og sammen kan I dykke ned i emnet. Når barnet selv viser interesse, er det nemlig lettere at fastholde, og formår I endda at kombinere det med kreative forløb, hvor I bruger krop og sanser, har den nye viden større tendens til at sidde fast i hukommelsen.

Børn tror ofte at de voksne har svaret på alt. Men måske skal vi ikke være så bange for at sige ”Det var da et spændende spørgsmål. Det ved jeg faktisk ikke, men lad os undersøge det sammen”.

Dyk ned i bøgerne herunder, hvis du eller dine børn også går og undrer jer over kroppens funktioner, universet eller om krokodiller mon kan græde.

Materialer