Dronningerækken af Vibe Termansen

03.12.22
Med dette opslagsværk går alle dronninger frem på rad. En bemærkelsesværdig flot bog for historieinteresserede store børn og unge.

Se og hør anmeldelsen af bogen på Facebook - klik på billedet (åbner op i nyt vindue).

Vibe Termansens uhøjtidelig tilgang til det historiske stof og blik for at formidle fængende for børn og unge sat sammen med Anja Grams ultrasmukke illustrationer gør det til en fornøjelse at dykke ned i dronningerækken. Bogen skriver sig ind i en række af udgivelser i disse år, som bringer kvinder i historien frem i lyset.

En tidslinje placerer bogens 51 danske dronninger kronologisk og et europakort viser, hvor vidt forskellige oprindelser, dronningerne har haft. Fortællingen om de danske dronninger tager sin begyndelse med Thyra Danebod i 900-tallet, som var gift med Gorm den Gamle. Noget af det særlige ved Thyra var, at hun var den første dronning, der blev omtalt og skrevet om i sin egen samtid. Hun står såmænd nævnt på selveste Jellingestenen. Dronningerækken afsluttes selvfølgelig med Dronning Margrethe 2. 

Vibe Termansen er journalist og historiker. Det er klart, at det er sparsomt med kilder og fakta, når det gælder de ældre tiders dronninger, og derfor vælger Termansen nogle gange at formulere sig blødt og åbent og med indirekte spørgsmål til læseren. Dét er faktisk lige præcis det retoriske greb, jeg synes, gør teksten levende og sætter gang i læserens fantasi. Anja Grams smukke portrætter er dragende og fulde af fine detaljer. 

Trods velstand og privilegier har mange dronninger været en brik i et politisk spil og deres giftermål, ofte i ung alder, været brugt til at danne alliancer over landegrænser. Dronningernes tilværelse sættes i relief til almindelige kvinders kår, og derfor er 'Dronningerækken' samtidig godt og vel 1000 års kvindehistorie, som kommer omkring mange emner, fx hverdagsliv, kost og sundhed, børneliv, tidens mode, religion. Der er også givet plads til væsentlige historiske markører som fx historien om Dannebrog, tilblivelsen af Jyske Lov og Den Sorte Død.

Materialer