Det flyvende tæppe – Et kulturmøde

19.09.19
150 elever fra 3.-5. klasse fra Elise Smith Skole i Aarhus har i en uge arbejdet med kulturmødeprojektet ”Det flyvende tæppe”.

Som afslutning viste de deres værker frem for hinanden, deres forældre og andre interesserede på Dokk1.

Projektet har været et samarbejde mellem 22 lærerstuderende fra VIA, ”Det flyvende tæppe” samt Elise Smiths Skole, hvorefter det hele kulminerede i det endelige kulturmøde og -fest på Dokk1. Projektet er dermed et fint eksempel på, hvordan kultur – og skoleområdet kan supplere hinanden gennem et tæt samarbejde.


Kulturmødeprojektet ”Det flyvende tæppe” går ud på at sætte fokus på elevernes styrkesider og mangfoldige kulturer. Børnene formidler deres personlige kultur, det der betyder noget for dem og deres interesser og dermed også deres sprog.


”Det er meget vigtigt at eleverne får mulighed for at definere sig selv ud fra egne forudsætninger, og at vi ikke sætter folk i bås ud fra deres nationalitet. Projektet egner sig godt til alle former for undervisning, også sprogundervisning, for når vi lærer sprog, er det godt for læringsprocessen at tale ud fra sig selv og ens egen erfaringsverden. På den måde formår vi at knytte os til det nye sprog på en tryg måde” udtaler Kristin R. Vilhjalmsdottir, der er ophavskvinden bag projektet.”


Ideen til projektet opstod for 20 år siden, da Kristin fra 1998-2008 var lærer i Silkeborg. Siden har hun afviklet kulturmødet mange gange i både Danmark og på Island.

Ifølge eleverne selv har det været en både sjov og lærerig uge.

”Det har været sjovt at lave noget kreativt, og så har jeg lært mine kammerater meget bedre at kende. Vi har også snakket meget om, hvad kultur er. Forskellige lande har forskellige regler, og forskellige skoler har også forskellige regler. Dem skal alle følge sammen, for at det hele bliver bedre” fortalte Lærke på 10 år fra 4.b på Elise Smiths Skole.


Anna på 9 år fra samme klasse fortalte under ferniseringen, at hun igennem projektet også har lært meget om sig selv. Projektet var med til, at hun fik nogle gode snakke med sine forældre om, hvem hun er, og hvad der er vigtigt for hende.
 

”Det var også sjovt at vise de andre, hvem man er. I min skattekiste har jeg lagt en nederdel min mormor har syet til mig og min FDF-skjorte, for jeg går til FDF spejder, og det har hele min familie også gjort. Der ligger også en medalje, en bamse jeg fik i dåbsgave, en kasket fordi jeg elsker hiphop og billeder af min familie. For vi skulle lægge ting i kisten, der betød meget for os og fortalte om, hvem vi var”.


Igennem forløbet har eleverne fundet frem til, at de tilsammen talte intet mindre end 15 forskellige sprog. Skolen var altså mere mangfoldig, end de måske selv var klar over. Da dette blev nævnt, lød der summen og anerkendende ”wauw” fra de mange fremmødte til ferniseringen.


Hvert barn lavede også en tidslinje, hvor store begivenheder i deres liv var angivet.


Der er blevet snakket om styrker og interesser, rødder, familiekultur, vennekultur, personligkultur og arbejdet med spørgsmålet: Hvad får den enkelte til at stråle. For at vise hvad der fik den enkelte til at stråle, skulle børnene arbejde med en personlig sol. Hver stråle skulle symbolisere ting eller personer i deres liv med særlig stor betydning.


Kulturprojektet, der i 2017 vandt Den Europæiske Sprogpris har igennem årene givet anledning til mange spændende snakke om, hvem vi er, og hvordan vi hver for sig og sammen kan stråle endnu mere.
 

”Det er sådan, at når den enkelte får mulighed for at blomstre, så er der større sandsynlighed for at samfundet, eller gruppen, også blomstrer” afslutter Kristin vores møde ved ferniseringen.

Forløbet på Elise Smiths Skole blev støttet af ULF Århus.

Hvis projektet har vagt din interesse, kan du følge det på Facebook eller på siden www.detflyvendetæppe.dk