Solrigt sneklædt vinterlandskab. Foto: alex_ugalek via Canva.
Solrigt sneklædt vinterlandskab. Foto: alex_ugalek via Canva.

Når vinter er mere end en årstid

Dyk ned i seks gribende fortællinger, der skildrer vinterens væsen på en helt særlig måde.

6 bøger om vinterens væsen

For nyligt læste jeg Katherine Mays smukke selvbiografiske essay Overvintring: om hvile og tilbagetrækning i livets svære stunder. Og wauw, sikke en oplevelse! I Overvintring behandler Katherine May sin egen livskrise som en personlig vinter. En metaforisk vinter, en tilstand med kulde, mørke, tilbagetrækning og inaktivitet. I forsøget på at forstå sig selv og sin krisetilstand undersøger hun den konkrete vinter, altså årstiden. Hun dykker ned i forskellige vintersysler og -fænomener og undersøger, hvad der findes af visdom i forhold til at forstå sig selv og de krisetilstande, man som menneske uvægerligt havner i. Det bliver en meget smuk hyldest til det mulighedsrum, der opstår, hvis man tillader sig at gøre som naturen (på disse breddegrader i hvert fald) og ind imellem trækker sig tilbage, hviler sig og samler kræfter til den næste sommer. Til den næste periode med fuldt flor og høj aktivitet.

Vinter som følelse og tilstand

Essayet Overvintring fik mig til at tænke på, at det ikke er usædvanligt at knytte vinterårstiden sammen med følelsesmæssige tilstande i litteraturen. Tænk bare på Snedronningen i H.C. Andersens eventyr af samme navn eller Den Hvide Heks i Løven, Heksen og Gardarobeskabet i Narnia-fortællingerne. Her er kulden, sneen og idéen om den evige vinter i allerhøjeste grad knyttet sammen med følelsesmæssig kulde, mørke og ondskab, og vinterens ende og tøbruddet forbundet med det godes sejr.

Vinteren som mulighed

Eller tænk på den lille mumitrold, der i Tove Janssons lille mesterværk Troldvinter vågner midt i sin vintersøvn og oplever vinteren for første gang. Mumitrolden vågner og opdager, at verden kan være helt anderledes, end han troede. Vinteren optræder her som mulighed for en anderledes tilværelse og et vidnesbyrd om, at verden er andet og mere, end vi tror. Det er en enormt fin symbolik, synes jeg.

Vinteren som styrke og trods

I romanerne Bytte og Englenes sorg fletter vinterens strenghed og barske vilkår sig sammen med personernes indre styrke og danner ramme for to fortællinger om mennesker, der klarer den på trods. Ligesom i essayet Overvintring optræder vinteren i de her bøger som andet og mere end en årstid, og det kommer der nogle meget stærke og poetiske fortællinger ud af. 

Tag med på en tur i de vinterlige bøger - du bliver ikke skuffet, men måske lidt melankolsk og eftertænksom, og det kan være et rigtig dejligt sted at være.

Oprindeligt skrevet af Mai, eReolen.

Materialer