Fredagsanbefaling

Vi anbefaler flere gode film fra Filmstriben – Dokumentarfilm

Dokumentarfilmene viser os en version af virkeligheden. Det er her kulturelle, politiske, sociale eller kunstneriske spørgsmål kan tages op. Der er lavet mange forskellige dokumentarfilm og Filmstriben har over 650 forskellige at vælge mellem.  Her er min Top 5 over dokumentarfilm på Filmstriben jeg har nydt at se.

Man on Wire (2007)

James Marsh dokumentarfilm skildrer Philippe Petits Linedans på en wire mellem New Yorks 2 World Trade Center Tårne – en ”tur” på 45 min (bla. fordi Petit gik frem og tilbage 8 gang) 411 meter oppe.
Marsh har lavet filmen som en Heist movie, hvor forbryderne ikke har penge eller guld som mål, men drømmen om det umulige, eller i hvert fald det meget svære.

Filmen vandt en Oscar for bedste Dokumentarfilm i 2008

Se en trailer til filmen
Se filmen på Filmstriben

 

Searching for Sugar-man (2012)

I 90’ernes Sydafrika var Sixto Rodriguez, en protestsanger fra slut 60’ernes USA, en vigtig stemme i apartheidmodstanden blandt hvide. Rodriguez havde udgivet to LP, til meget lidt succes i Amerika, men i Sydafrika var han en superstjerne og rygter sagde at han havde begået selvmord på scenen.
Filmen følger 2 fans der, efter apartheids fald, forsøger at finde sandheden om Rodriguez – måske havde han slet ikke begået selvmord?

Filmen vandt en Oscar for bedste Dokumentarfilm i 2013

Se en trailer til filmen
Se filmen på Filmstriben

 

Det store museum (2014)

Kunsthistorisches Museum Wien er et af de mest betydningsfulde museer i verden. I filmen Det store museum får vi et unikt blik bag scenen i denne storslåede institution. Vi møder flere af de ansatte og følger deres arbejde i museets særlige verden – hvor samlingen skal fungere både som kunst institution og som repræsentant for det Østrigske rige.

Se en trailer til filmen
Se filmen på Filmstriben

 

Taxi Téhéran (2015)

Iranske Jafar Panahi fik i 2010 forbud mod at lave film og forlade Iran i 20 år. Panahi havde da lavede spillefilm i 15 år med stor international succes. Men også film der forholder sig meget kritisk til det Iranske styre. Hvilket var grunden til forbuddet.

Men et sådan forbud har ikke stoppet Jafar Panahi. Han har lavet 4 film siden 2010, de fleste lavet for få penge og under stor hemmelighed. I 2014 kørte Panahi rundt i Teherans gade, mens han foregiver at være taxa-chauffør. Som betaling for køreturen beder han om en fortælling fra passagernes liv.
Filmen giver et billede af livet i Tereran og de tanker, der fylder for menneske her.

Se en trailer til filmen
Se filmen på Filmstriben

 

I am not your negro (2016)

Raoul Pecks dokumentarfilm I’m not your negro bygger på James Baldwins ikke-færdiggjorte manuskript til erindringsbogen "Remember This House". Med Samuel L. Jackson som Baldwins stemme undersøger filmen racismens historie i USA. Dette sker gennem Baldwins fortællinger om hans venskab med borgerrettighedsforkæmperne Medgar Evers, Malcolm X og Martin Luther King, Jr, samt hans personlige tanker om amerikansk historie.

James Baldwin (1924-1987) var en amerikansk forfatter af romaner, skuespil, essays og samfundskritiker. Hans arbejde fokuserede især på den personlig kamp for anerkendelse og retfærdighed blandt afroamerikanere og homoseksuelle. Hans intelligente, gennemtænkte og hårdtslående argumenter mod racisme gjorde ham til en stærk stemme i 50’erne og 60’ernes borgerrettighedskamp i USA.

Se en trailer til filmen
Se filmen på Filmstriben
Materialer