DIN FANTASTISKE KROP af Jakob Brodersen Kamilla Wichmann (2023)

14.09.23
Ny viden om kroppen formidles for børn i et vellykket samarbejde, der både understøtter læring og giver stor visuel tilfredsstillelse.

"Du er en gammel abefisk". Sådan indledes bogen, som kan hjælpe os med at se os selv på en helt ny måde og få os til at opdage, at vi i virkeligheden er bygget af gamle dele, som er nedarvet fra vores forfædre.

Gennem milliarder af år har livet på jorden udviklet og tilpasset os, men menneskekroppen indeholder stadig dele af alle de dyr, vi har udviklet os fra. Vores fødder har udviklet sig til at være gode at løbe og gå med, hvorimod en chimpansefod mere er som en hånd, der er eminent til at gribe fat i træernes grene med. Vores hænder er gode at holde noget med, og det samme er chimpansernes, men deres fingre er korte og mere krogede end vores, så de bedre kan få fat om træernes grenene. 

Bogen indeholder en virkelig fin helsidesillustration af fem forskellige fostre; slange, kylling, flagermus, gris og menneske, der viser, hvor ens vi er fra fosterstadiet. Samlet set en meget overskuelig og smuk gennemgang af ligheder, forskelle og et overordnet vue over udviklingen fra urtidsfisk til nutidsmenneske.

Forfatterne har tidligere udgivet Liv -den fantastiske historie om evolution, der fortæller om, hvor alt levende kommer fra og særligt om jordens opståen og udvikling.

Tekst og indhold i ’Din fantastiske krop’ er udarbejdet så børn fra ca. 6 år kan være med, og bogen indeholder masser af finurlige detaljer samt sjove facts, der er med til at øge forståelsen. Kamilla Wichmanns illustrationer løfter bogen til nærmest ustyrlige højder. Den retroagtige stil med douche farver får en til at tænke på ældre fagbøger med deres særlige sans for systemer og æstetiske anskuelsesplancher.