En spændende og humoristisk kvantelæsning med masser af humor
Kvanteuniverset af Thibault Damour & Mathieu Burniat
Af Jette Holmgaard Greibe
Denne graphic novel har en legende tilgang til og formidling af kvantefysik, Man forstår muligvis ikke de forskellige formler og udregninger, måske er man ikke engang med på vognen hvad angår fysikforståelse, men det er i faktisk lige meget, for man er rigtig godt underholdt!
Det kunne have være Tintin og Terry, men i stedet er hovedpersonerne Pierre og hunden Fax. Parret er fløjet til Månen som deres næste opgave i rækken af spændende mysterier, de skal løse. Men netop som de træder ud, rammer en lille meteorit Fax, hvis hjelm splintres, og han udånder! Derhjemme igen sidder Pierre blot i sin lænestol, og græder over savnet af sin gode ven, som står udstoppet på kaminhylden.
Med ét er det en stemme, der ret højt pointerer, hvor uklædeligt det er, at Pierre sidder der og er gået i stå! Stemmen viser sig at tilhøre Fax! Fax fortæller Pierre lidt om kvantefysik, som Pierre intet ved om. Og da det ringer på døren, viser det sig at det en invitation til Pierre om at deltage i en berømt fysikkongres på Hotel Metropole. Pierre beslutter sig for at deltage i kongressen, men da han går rundt mellem de mange fysikere, forstår han nærmest intet af det de snakker om!
Bedst som han sidder og lytter, til noget for ham ret uforståeligt, fyldes hans hoved med luft, og det punkterer, mens han synker ned i stolen med et ’Puf’! Nu befinder han sig pludselig i en anden verden, hvor han ret snart møder Max Planck, der grundlagde og videreudviklede kvanteteorien omkring år 1900. Efterhånden som Pierre bevæger sig dybere ind i de dette nye univers, suges han bogstaveligt talt ind i en verden af fysik, og gennem flere originale samt gennemtænkte grafiske overgange møder han snart både Albert Einstein, Prins de Broglie, Werner Heisenberg, Erwin Schrödinger, Niels Bohr, Max Born og Hugh Everett, samtidig med at han lærer en masse undervejs. Og ikke mindst genser han den, som han holder allermest af i hele verden.
Det er bestemt både en særlig og sjov måde at introducere svært forståelige begreber til unge fra ca. 14 år. Det er noget af en præstation, at Thibault Damour formidler de grundlæggende aspekter af kvanteverdenen på en så umiddelbart legende måde. Han er selv berømt teoretisk fysiker, og der er ingen tvivl om, at det har været enormt sjovt for ham at skrive denne bog.
Illustrator Mathieu Burniat har udarbejdet helt vidunderligt skarpe s/h tegninger, og har gennem stor visuel opfindsomhed formået at hjælpe læseren på vej mod en forståelse af abstrakte kvantebegreber.
Bagerst i bogen finder man bilag med yderligere forklaringer, formler, personpræsentationer og referencer til moderne teoretiske tilgange og eksperimenter.
Bogen indledes med den talende hund Pax’ triste død på Månen, hvilket leder tankerne hen på tankeeksperimentet om ’Schrödingers kat’, og fortolkningen af de mange verdener, som både Pierre og Fax støder på gennem deres afgrænsede rejse gennem kvantehistorien, hvor flere mere eller mindre kendte ’vartegn’ bringes frem, og vi møder mange kendte fysikere. Bla. eftersætter Fax bogstavet ’h’, som repræsenterer Plancks konstant, og som også er symbol for grundstoffet hydrogen (brint).
Bogen er spækket med detaljer, som overskueliggøres af Mathieu Burnaits illustrationer, der er i en Tintin-lignende stil for det meste er s/h med lejlighedsvise farvestænk, som er med til at understrege hensigten med mange forskellige atommodeller.
’Kvanteuniverset’ er ikke en bog for alle, da den kræver man har en lille interesse i fysik, hvis man skal have det fulde udbytte af læsningen. Men hvis man, som jeg, kan læse bogen for dens underholdningsværdi, sjove tegninger og fordi man håber der ’drysser lidt viden af’, er det en skøn oplevelse.
Detaljer
Tegneserie
Titel: Kvanteuniverset
Forfatter: Thibault Damour
Illustreret af Mathieu Burniat
Forlag: Fahrenheit
Emneord: videnskab, humor, kvantefysik, fysik,