Standart hylder litteraturen på 25. år

Af Anonym (ikke efterprøvet)
26.10.12
Det litterære tidsskrift fejrer i år 25 års jubilæum. Som læser kan du også få del i festlighederne.

Standart udkommer normalt fire gange om året, men i anledningen af jubilæet bliver efterårs- og vinternummeret slået sammen til et stort jubilæumsdobbeltnummer, der udkommer i november, fortæller Elisabeth Skou Pedersen, Ph.d.-studerende i litteraturhistorie og én af redaktørerne på Standart. Desuden vil der blive holdt en åben jubilæumsreception, hvor alle interesserede er velkomne.

Fokus på den gode litteratur
”Standart er Danmarks ældste anmeldelsestidsskrift, og det er stadig traditionen for den store, dybdegående anmeldelse af ny litteratur på dansk, der er bladets rygrad. Vi har tilknytning til Aarhus Universitet, og anmeldelserne er fortrinsvis skrevet af akademikere, der brænder for litteraturen, og som kan sætte værket ind i en større kontekst.” Forklarer Elisabeth Skou Pedersen, som tilføjer, at tidsskriftet kan være et godt sted at finde inspiration til opgaveemner for litteraturstuderende, og at flere af tidsskriftets læsere fremhæver nyttigheden af at se Standart som en slags arkiv, hvor man kan danne sig et overblik over, hvad der er udkommet af dansk og oversat litteratur i hvert kvartal.

Kort fortalt, mener Elisabeth Skou Pedersen, at Standart er bladet, hvor man kan læse om hvad der rører sig både i og omkring litteraturen i Danmark.

Litteraturkritikkens talerør
”For 25 år siden var bevæggrundene på mange måder de samme som stadig driver tidsskriftet frem. Nemlig det at give plads til litteraturkritikken og til litteraturen – noget der også dengang formuleredes som et modsvar til dagbladskritikken.” Siger Elisabeth Skou Pedersen, som yderligere forklarer, at temasektionen siden er kommet til, og at der er kommet faste klummer og mere artikelstof. I 2009 foretog redaktionen en større omlægning af bladet, hvor de bl.a. fik et nyt, mere stramt og magasinagtigt design og tilføjede en række nye faste indslag. Redaktionen er løbende blevet skiftet ud – den har typisk bestået af kandidat- og ph.d.-studerende, som skal videre på et tidspunkt, så de får hele tiden nye skribenter. Men en del af dem, der var med fra starten, skriver stadig anmeldelser i bladet.

Fremtiden favner fortsat blæk og papir
Elisabeth Skou Pedersen og resten af redaktionen er ambitiøse omkring de næste 25 år: ”Vi tænker løbende i nye faste indslag og artikelideér. På tegnebrættet er også en udvikling af vores hjemmeside, ligesom vi undersøger muligheden for at paralleludkomme som e-magasin til iPad og lignende.” Elisabeth Skou Pedersen slår dog fast, at de fortsætter med at udkomme i de gode gamle medier, papir og blæk.

Gennem tiden har Standart ikke kun kunne opleves fra læsekrogen hjemme i stuen, da tidsskriftet tidligere har afholdt kritikersaloner og andre arrangementer i regi af bladet, hvilket også er en ting, de drømmer om at tage op igen.

Men først og fremmest er det tidsskriftets ambition, at bladet kan fejre 50 års jubilæum om 25 år.

Standart fejrer ikke kun 25 års jubilæum i disse dage. De kan netop også bryste sig af titlen som Årets Nordiske Kulturtidsskrift 2012, som Elisabeth Skou Pedersen modtog til bogmessen i Göteborg d. 28. September.

  • Grundlagt af Thomas Thurah. Udkommet siden september 1987 og tilknyttet litteraturhistorie ved Aarhus Universitet.
  • Redaktion: Poul Bjergegaard, Chris Askholt Hammeken, Karoline Munk Hansen, Kasper Green Krejberg, Elisabeth Skou Pedersen, Lars Rasmussen, Sara Tanderup og Henrik Torjusen.
  • Hjemmeside: www.standart.nu
  • Facebookside: "Litteraturmagasinet Standart"
  • Standart kan købes i løssalg for 75 kr. hos Stakbogladen, Vangsgaards Boghandel og Løves Bog- og Vincafé.
  • Priser for årsabonnement: Private: 250 kr. Institutioner: 450 kr.
  • Skriv til: redaktion@standart.nu
  • Modtog prisen som Årets kulturtidsskrift i Danmark 2011.

 

Du kan også låne tidsskriftet på biblioteket, se nedenfor.

Tags
for at skrive en kommentar.
Materialer