Lyt med hjemmefra: Debat om biblioteker, mangfoldighed og cancel culture

25.04.23
Hør eller genhør debatten her.

Skal bibliotekerne være mere inkluderende og imødekommende over for minoriteter? Afspejler vi som institution nogle samfundsnormer, som er ekskluderende og dermed udemokratiske? Eller er det snarere tidens normkritiske tænkning, der truer ånds- og ytringsfriheden?

Det var emnet for en samtale på Dokk1 30. marts mellem debattør Anne Sophia Hermansen fra Weekendavisen og bibliotekschef May-Britt Diechmann fra Stevns Bibliotekerne.

Hvis du interesserer dig for disse spørgsmål – og for bibliotekernes rolle i demokratiet - kan du LYTTE TIL DEBATTEN VIA LINKET HER.

NB:

Samtalen var en del af en konference om biblioteker i fremtidens demokrati, og de fleste blandt publikum i salen var derfor biblioteksfolk.

På optagelsen kan man høre, at de undervejs bliver stillet nogle spørgsmål – og svarer ved at række røde eller grønne sedler i vejret.

Reaktionerne bliver desværre ikke opsummeret for lydoptagelsens skyld (det husker vi næste gang!). Men her er tre overordnede pointer:

- Et flertal af deltagerne markerede bekymring for, hvordan cancel culture vil påvirke bibliotekerne – hvis ikke lige nu, så på sigt
- En del deltagere havde følt, at det kunne være svært at tale om de her emner med deres kolleger
- Flere af de yngre biblioteksfolk havde en mere markant normkritisk indstilling end flertallet til emner som bl.a. racisme, privilegieblindhed og kønsdiversitet