Rembeti-hva’-for-noget?

Af Anonym (ikke efterprøvet)
15.01.14
Argentina har tango, Spanien har flamenco, Portugal har fado – og Grækenland har rembetiko


rembetiko-orkesterSpændende musikformer kan opstå inden for bestemte sociale eller etniske grupperinger – både inden for og på tværs af landegrænser. Rembetika eller ”den græske blues”, som den også kaldes, er i sin oprindelse en græsk musikform, men dens karakter er udfoldet i mødet med den tyrkiske/osmanniske kultur.

Rembetika (eller: rebetika, rembetiko, rebetiko) er opstået i slutningen af 1800-tallet og beg. af 1900-tallet som en del af en storbykultur, primært med rod i subkulturen i de små knejper og beværtninger i Athens og andre græske storbyers havneområder. Her – på bunden af samfundet - blev der sunget, spillet og danset, røget hash og vandpibe, og her blev der skabt en musikform, som fik stor popularitet i de såkaldte kafé-amán.

Efter afslutningen på den græsk/tyrkiske krig i 1922 blev mange grækere fordrevet fra Izmir og det øvrige nu tyrkiske Lilleasien. Mange slog sig ned i de græske storbyer, og en del var musikere i et eller andet omfang. De medbragte en tydelig tyrkisk påvirkning af musikken, både i sangstil, sprog og i brug af instrumenter, og i årene herefter og frem til ca. 1950 fik rembetika sin egentlige storhedstid.

Under militærjuntaen (1967-74) oplevede rembetika en fornyet interesse som udtryk for protest og modstand, og siden har der været en støt stigende interesse for genren, både de gamle ”klassiske” rembetika-indspilninger og musikken i en mere nutidig form.

 

Se en (kort) artikel på dansk wikipedia rembetika trio

Se en (større) artikel på engelsk wikipedia

Se en artikel i Grove music online (kræver bibliotekslogin)

Græsk hjemmeside med fin historisk oversigt på engelsk

Informativ artikel af Oscar Paul Medina:
Rebetiko : the music and culture of greek bohemians amidst a city in ruins

Artikel af Daniel Koglin om rembetika i Tyrkiet:
Marginality - a key concept to understanding ... 

 

for at skrive en kommentar.
Materialer