Hector Berlioz

Opiumstrip i fem satser?

Af Anonym (ikke efterprøvet)
09.10.16
Hector Berlioz: Symphonie fantastique

”En sygeligt følsom ung musiker med en voldsom fantasi forgifter sig selv i et anfald af ulykkelig kærlighed”.

Så dramatisk beskriver Berlioz selv grundtanken i Symphonie fantastique, som blev fuldført og opført i 1830. Symfonien blev komponeret blot tre år efter Beethovens død, og den var med til at indvarsle en helt ny retning i musikhistorien, den romantiske periode, hvor den følende kunstner lader sit inderste sjæleliv komme til udtryk i sit værk.

Symfonien er det første eksempel på en programsymfoni, d.v.s. en symfoni, der handler om noget, rummer en fortælling eller udtrykker en bestemt stemning.  

I dette tilfælde relaterer fortællingen til Berlioz’ eget liv og kan til en vis grad betragtes som selvbiografisk. Baggrunden var Berlioz’ dybe forelskelse i en ung skuespillerinde. Det fantastiske i titlen betyder her ’noget der udspringer af kunstnerens fantasi’.

Symfonien har undertitlen ’Episode de la vie d’un artiste’ (Episode fra en kunstners liv), og den er en skildring af en ung mands fortryllelse af og fantaseren om en smuk, ung kvinde. Hans selvdestruktive lidenskab fører ham ud i en opiumsdrøm, hvor han forestiller sig både at blive ført til skafottet og at deltage i en løssluppen heksesabbat.

Symfonien er - lidt usædvanligt – i fem satser:

  • Drømme, lidenskaber
  • Et bal
  • Landlige scener
  • Marchen til skafottet
  • Drømmen om en heksesabbat

Genstanden for hans kærlighed beskrives med et særligt tema, en lille melodi, som dukker op i alle fem satser, en bestemt ide, en ’idée fixe’.

Symfonien blev et gennembrud for Berlioz, og den betragtes i dag som hans mest betydelige værk, og som banebrydende for programmusik.


Gå på opdagelse i baggrundsstoffet i lytteklubbernes bladreguide

Oversigtsartikel på Den Store Danske

Gennemgang af symfonien på den engelske Wikipedia

Se også The Hector Berlioz Website

The Guardian: Symphony guide

Keeping Score. Meget gennemført website med multimedieklip og interaktivt partitur, produceret af San Francisco Symphony Orchestra. Meget anbefalelsesværdig

Hør og se en komplet opførelse med Chicago Symphony Orchestra


Hovedbibliotekets Klassiske lytteklub bringer musikken ned i øjenhøjde og skærper ørerne for musikoplevelsen.                                                                             
Eneste forudsætning for deltagelse er lysten til at lytte.

 

Materialer