Musikkens Magtmænd: De Store dirigenter. Lytteguide og foredrag

30.10.18
Hvorfor er dirigenter så fascinerende? Læs en introduktion til femten berømte dirigenter og kom til foredrag om musikkens magtmænd.

Musikerne i et orkester spiller på hver sit instrument. Det gør dirigenten også - hans instrument er orkestret. Med slagene fra sin taktstok, med hovedets, armenes og fingrenes bevægelser, med ansigtsudtryk og blikke rundt i orkestret styrer han de forskellige instrumentgrupper og skaber en helhedsoplevelse.

Indtil begyndelsen af 1800-tallet var det almindeligt, at dirigenten var komponisten til det musikstykke, der skulle opføres. Men efterhånden som orkestrene blev større og musikken stadig mere kompleks, måtte dirigenten fokusere på at øve med orkestret og styre det under koncerten. At være dirigent blev et arbejde i sig selv, senere også en uddannelse. Dirigenten blev en central figur i den klassiske musikverden på linje med solister som sangere, pianister og violinister.

Nogle dirigenter er blevet berømte for den særlige lyd, de kunne trække ud af et orkester. Vi kender deres navne, de optræder på forsiden af Gramophone og Fono Forum, selv om de måske har været døde i mange år.

Lytteguiden præsenterer en håndfuld af musikhistoriens mest kendte dirigenter. Hvor det har været muligt, linkes der til en dvd, da det visuelle udtryk ofte er en væsentlig del af dirigentens aura.

Når du har været igennem lytteguiden, kan du selv prøve at gå videre på sit lokale bibliotek og opsøge Szell, Giulini, Rattle, Boulez og alle de andre. Spørg bibliotekaren hvis du er i tvivl!

Du kan også deltage i det spændende foredrag Musikkens Magtmænd på Dokk1 mandag den 5. november fra 17.00 - 18.30. Her kan du høre musikformidler Christina Blangstrup Dahl fortælle om orkestrets patriark og alfahan: den mandlige dirigent. Billetter koster 50 DKK. 

Læs mere og book billetter her: MUSIKKENS MAGTMÆND

Oprindeligt skrevet af Bibzoom.