Musikdokumentarer til dit sofaliv

11.01.21
Bor du også mest i sofaen lige nu? Vi anbefaler fem musikdokumentarer, som du kan lægge dig ekstra godt til rette med.

Tessas hævn

Rapkometen Tessa har boet på gaden, røget for meget hash og levet grænseløst. I maj 2019 deler hun sit første benhårde rap-nummer, og rammer en stor ledig plads på den danske rapscene. Tessas tekstunivers kan minde om vestegnskollegerne Suspekt, og det er noget vi i 2021 åbenbart stadig kan falde ned af stolen over: at en kvindelig rapper kan være lige så beskidt i munden som de mandlige ditto.  

Information skriver: "’Tessas hævn’ handler slet ikke om hævn, men om tilgivelse" og avisen citerer hende for at sige »Før jeg spiller, så plejer jeg at sige til mine fans: Er der nogen bitches herinde, der læser deres lektier, fordi de gerne vil blive til noget?«. Og det er også derfor, at dokumentaren er så god. Tessa har virkelig noget på hjerte, når hun gerne vil inspirere andre til at tro på sig selv, sige fra og kende deres grænser, hvor hun ikke turde gøre det. Hun er skarp, sjov, knalddygtig til sit fag og meget lidt selvhøjtidelig. 

Dokumentaren kan streames på dr.dk: Tessas Hævn.

Jada - lillebitte kæmpestor

DR3 har fulgt sangerinden Jada i det første turbulente år af hendes karriere. Jada står overfor det store gennembrud, men går ned med stress efter et år med hype, travlhed, præstationspres og hate.

En meget fin dokumentar om at holde fast i sig selv og sine kunstneriske ambitioner.

Dokumentaren kan streames på dr.dk: Jada -lillebitte kæmpestor. 

Amazing grace

Dokumentarfilm med Aretha Franklins to koncerter i The New Temple Missionary Baptist Church, Los Angeles, 13.-14. januar 1972. Liveoptagelserne blev senere udgivet på Aretha Franklins overmåde succesfulde gospelalbum Amazing Grace. Koncerterne i 1972 blev også optaget til film, men optagelserne duede ikke. Heldigvis har filmteknologien efterhånden udviklet sig så meget, at optagelserne kunne restaureres og klippes sammen til en dokumentarfilm af Sidney Pollack.

Filmen er en smule kedelig i længden, men også overvældende og respektindgydende - man blæses bagover af Aretha Franklins stemme! Samtidig har filmen mange fine detaljer, fx korets kraftpræstation og publikums dedikation. 

Filmen kan streames på Filmstriben: Amazing Grace.

White Riot

"We want music, that breaks down peoples fear of one another."

Vi er i London i slutningen af 1970'erne. En spirende racisme i punkmiljøet skabte RAR (Rock Against Racism) og dette er fortællingen om bevægelsen, der samlede en nation.

Rigtig fin dokumentarfilm om britisk historie, punkmusik og antiracistiske bevægelser.

Filmen kan streames på Filmstriben: White Riot.

Mandskoret

Den norske Mandskoret  (For Vi Er Gutta) er en vidunderlig dokumentarfilm om en højrøstet gruppe midaldrende mænd, som sammen har dannet et kor. Mændene lovede for 15 år siden at synge ved hinandens begravelser og øver nu til deres største koncert nogensinde, hvor de skal synge foran 10.000 mennesker som opvarmning for Black Sabbath og Ozzy Osbourne.

Det er alt sammen sjov og fis indtil dirigenten får konstateret uhelbredelig kræft. En film om venskabets ubrydelige bånd, skæbnens ubønhørlighed og musikkens helende kræfter.

Filmen kan streames på Filmstriben: Mandskoret.