Klassisk lytteklub: Herbert von Karajan

15.05.18
Den store klassiske maestro og musikkens sidste diktator Herbert von Karajan - et forfængeligt, frygtet og musikalsk wunderkind.

Herbert von Karajan (1908 - 1989) var en af det 20. århundredes mest ansete dirigenter. Karajans huskes for de sublime klange, og hans musikideal beskrives som konservativt, med stor vægt på en meget præcis og disciplineret orkesterkultur.

Karajan begyndte sin musikalske uddannelse allerede som 4-årig med klaverundervisning. I 1929 havde Karajan sin debut som dirigent for Salzburgs Mozarteum-Orkester, og snart derpå blev han førstekapelmester for Ulms Stadttheater og for byens philharmoniske orkester. I 1935 blev han såkaldt Generalmusikdirektor i Aachen, og ved den anledning blev han medlem af nazistpartiet. De næste 10 år var Karajan en af stjernerne på den tyske musikscene, med store operaopførelser bl.a. i Berlin og i Milano, pladeindspilninger og en post som chefdirigent for Staatskapelle Berlin.

Karajan blev chefdirigent for Berliner Philharmonikerne i 1955, en post han holdt indtil kort før sin død i 1989. Samtidig var han fra 1957 til 1964 kunstnerisk leder af Wiener Staatsoper og fra 1967 til sin død leder af påskefestspillene i Salzburg. Karajan fik gennem sit liv mange priser og andre udmærkelser, og i 1978 blev han æresborger i Wien.

Vil du vide mere om Herbert von Karajan, så kom til Klassisk Lytteklub den 23. maj 2018, hvor du kan opleve musikken og høre de gode historier om det musikalske wunderkind.

Du kan også læse mere om Herbert von Karajan i lytteklubbens bladreguide, på Wikipedia og Classic FM.

Materialer