Maurice Ravel

Klassisk lytteklub: Et imponerende stykke venstrehåndsarbejde

Af Anonym (ikke efterprøvet)
14.11.16
Maurice Ravel: Klaverkoncert nr. 2 : for venstre hånd

Ravel skrev sin koncert for venstre hånd på anmodning af den østrigske pianist Paul Wittgenstein, som havde mistet sin højre arm i kamp under 1. verdenskrig. Koncerten blev uropført i slutningen af 1931 med Wittgenstein som solist. Den blev til i løbet af det foregående år, selv om Ravel samtidig arbejdede på en anden klaverkoncert – måske fordi Ravel, der selv havde oplevet krigen på nært hold, følte en stærk tilskyndelse til opgaven på netop denne baggrund.

Ravel siger selv: ”…Koncerten for venstre hånd er helt anderledes, den er i én sats og med mange jazz-effekter. Stilen er ikke helt enkel. I et værk af denne karakter er det nødvendigt, at strukturen ikke er tyndere, end hvis stemmen var skrevet for to hænder. Derfor valgte jeg en mere imponerende stil, sådan som man finder det i den traditionelle koncert.”

Og imponerende er det – den ene hånd gør det ud for to. Både det dybe og det høje register udfyldes i store og særdeles krævende løb op og ned af klaviaturet. Koncerten forløber i én lang sats, underdelt i kontrasterende dele, både hvad angår tempo og instrumentation og med brug af forskellige stiltræk: jazzede elementer og nærmest improvisatoriske skalaløb. Den spænder fra det mørke og grublende over indadvendt melankoli til dramatiske udladninger.

”Koncerten rummer alt det væsentlige i Ravels kunst: brillans, klarhed, elegance, originalitet, ømhed, simplicitet, kraft og elasticitet” (Dansk Musik Tidsskrift, 1946)
 

Gå på opdagelse i baggrundsstoffet i lytteklubbernes bladreguide

Hør og se en komplet opførelse af koncerten

Gennemgang af koncerten på den engelske wikipedia

Se også Maurice Ravel website

Læs en gennemgang hos San Francisco Symphony

Og hos Los Angeles Philharmonic

Læs en artikel I Dansk musiktidsskrift, 1946 

 

Vær med, når lytteklubben går tættere på Ravel.

Hovedbibliotekets Klassiske lytteklub bringer musikken ned i øjenhøjde og skærper ørerne for musikoplevelsen.                                                                             
Eneste forudsætning for deltagelse er lysten til at lytte, og igen er det cand. mag. Arne Kjær, der styrer med kyndig hånd.

Det foregår på Hovedbiblioteket, Dokk1, onsdag 16. november, kl. 16.30-18.15.

Det er gratis at deltage, og alle er velkomne. Billetbestilling under arrangementet under 'Det sker'

 

Materialer