Klassisk lytteklub: Efterklange af Ossian

Niels W. Gade og dansk nationalromantik

I 1840 havde den forholdsvis nystiftede ’Musikforeningen’ i København udskrevet en konkurrence om et nyt orkesterværk - en koncertouverture – til fremme af dansk musik. Konkurrencen blev vundet af den unge endnu ukendte violinelev i Det Kongelige Kapel, Niels W. Gade, med kompositionen Efterklange af Ossian. Ouverturen blev opført første gang i 1841, og med den blev han pludselig en kendt skikkelse i København.

Ouverturen er et af de første nationalromantiske værker i den europæiske musiktradition, og Gade blev inspireret til ouverturen ved læsning af Blichers fordanskning af gamle gæliske digte, tilskrevet den irske skjald Ossian. Gade greb tilbage til gamle folkevisemelodier i udformningen af det bærende musikalske tema, og dermed gav han musikken en ’nordisk tone’, som gav genklang i samtiden.

Ikke kun i København vakte ouverturen begejstring; den blev hans internationale gennembrud – fulgt op et par år senere af 1. symfoni : På Sjølunds fagre sletter. Vejen blev banet for en senere karriere i Leipzig som dirigent for og i en periode også leder af det berømte Gewandhaus-orkester. Danmarks første musikalske verdensstjerne.

Efter årene i Leipzig, hvor hans musik blev mere europæiseret, vendte han dog også tilbage til den nordiske inspiration. Med forlæg i danske middelalderballader skrev han i 1853 det helt centrale danske nationalromantiske værk, Elverskud – det eneste af hans korværker, der har holdt sig på repertoiret til i dag.

Efterklange af Ossian opføres af Aarhus Symfoniorkester ved koncerter torsdag 26. og fredag 27. oktober.
Koncerten optages og sendes i DR onsdag 1. november kl. 19.20 og igen søndag 5. november kl. 12.15 (P2 Koncerten)

Se baggrundsstof om Ossian-ouverturen i lytteklubbernes bladreguide

Læs om Niels w. Gade i Den store danske

DR lavede i anledning af 200-året for Gades fødsel en række på 6 podcasts om Gade

Det Kongelige Bibliotek har samlet baggrund og kilder på en fin temaside om Ossian-ouverturen 

Nedenfor er udvalgt indspilninger, hvor de omtalte værker indgår.


Hovedbibliotekets Klassiske lytteklub bringer musikken ned i øjenhøjde og skærper ørerne for musikoplevelsen.                                                                             
Eneste forudsætning for deltagelse er lysten til at lytte.

 

Af Anonym (ikke efterprøvet)
09.10.17