Danske musikpodcasts

05.11.21
I anledning af Spil Dansk Ugen i sidste uge anbefaler vi ni gode, danske podcasts om musik, som inviterer til nørderi, heltedyrkelse og generel optur over det tårnhøje niveau for musikpodcasts i Danmark.

Generationen

Allerførste anbefaling er af en podcast som egentlig ikke er en decideret musikpodcast, men mere en genreudfordrende lydmosaik af rap, fiktive karakterer, indre dialoger, interviews og reportage.

Manden bag er rapper Babak Vakili (bobby shams), som med podcasten udfordrer ghettoen, politikerne og hiphoppen og spørger: Er du med- eller modborger? Dansker eller iraner? Hvornår greb "Blokken" selv mikrofonen for første gang, og hvad har 2Pac og Pia K. med hinanden at gøre?

Jeg var fuldstændig blæst bagover af podcasten og kan slet ikke anbefale den nok - om man er til musik og politik eller ej, er den en kraftpræstation og milepæl i dansk podcasthistorie. Du kan finde den på diverse podcastapps eller DR LYD.

Album

I the mother of all musik-podcasts, Album, gennemgår musikjournalist Ralf Christensen og musiker, forfatter mm. Kristian Leth en række af musikkens store, kanoniserede albums fra ende til anden. Du kan blandt andet høre Malk de Koijns Sneglzilla, The Smiths The Queen is Dead og Sonic Youths Sister blive dissikeret

Album er en fantastisk podcast, fordi man kan blive meget klogere på album, man syntes man kendte til døde i forvejen. Men også fordi Ralf Christensen og Kristian Leth er så utroligt begejstrede for den musik, de taler om. De bringer stor faglighed og musikkærlighed til udsendelsen, og som lytter får man lyst til at (gen)høre alt, hvad de taler om. Det er musiknørderi på højt plan!

Er du ny lytter anbefales udsendelserne om Paul Simons Graceland og Pixies Surfer Rosa, som er særligt fantastiske. 

Du skal lidt rundt i podcastland for at lytte til Album. Sæsonerne 2011-2013 findes på diverse podcast apps fx Podtail. Sæson 2015 og 2016 på internetradioen The Lake Radio. Og så kan du finde fem udsendelser fra 2020 på P6 Beat.

Den Nye Stil

Ingen liste over danske musikpodcasts uden Den Nye Stil. Radiovært og DJ Peter Pelle Jensen guider gennem dansk hip hop historie fra starten på Amager i 80’erne og videre gennem 90’erne, hvor danske producere og rappere fik succes i USA.

Den Nye Stil er en nidkær gennemgang af de normative år i dansk hip hop fortalt med stor respekt for og kærlighed til genren. Og om man bryder sig om hip hop eller ej er podcasten en medrivende fortælling om et fænomen, der gik fra niche til mainstream.

Du finder de 32 afsnit (det er ikke ét for meget!) af Den Nye Stil på DR P3 og diverse podcastapps.

Standard

Kan du ikke få nok af hip hop, kan podcasten Standard fra Soundvenue varmt anbefales. I Standard får værterne Kristian Karl og Mads Viktor besøg af rappere, musikere og eksperter, som diskuterer de nyeste trends, hiphop kultur og hvilke acts man skal holde øje med. Og så spiller de en masse dejligt hip hop. 

Særligt kan udsendelsen Fra Natasja til Tessa... med gæst Karen Mukupa anbefales.

Du finder Standard på Soundvenues hjemmeside og på diverse podcastapps.

Indbegrebet af…

Aarhus-podcast som forsøger at koge de største kunstnere ned til et enkelt nummer, der beskriver hele deres karriere og lyd - fra Bon Iver til Spice Girls!

I hvert afsnit af Indbegrebet af... skal de tre musikentusiatiske værter Andrew, Bjørn og John hver medbringe et nummer, som de mener besvarer spørgsmålet, og til sidst skal de blive enige om, hvilket nummer der opfylder alle kravene. Jeg glæder mig særligt til at høre afsnittet Nik & Jay ændrede musikken med deres bangers.

Du finder podcasten på Heartbeats og diverse podcastapps.

Musikkens rødder

Musikkens Rødder er en dansk, musikarkæologisk podcastserie, der undersøger, hvilke rytmer, ord og inspirationskilder de store musikfænomener står på skuldrene af. Fra flamenco til twerking over sampling til salsa.

Du finder podcasten på Heartbeats og diverse podcastapps.

Hvem er.. Jada

I podcastserien Hvem er... undersøger Pelle Peter Jencel nogle af de vigtigste navne i dansk musik og deres historier. Særligt skal de tre afsnit om sangerinden Jada fremhæves. Det er en fantastisk historie om Emilie fra Bisserup med den ukuelige fightervilje, som er så musikalsk og anderledes, og som oplever altid er være udenfor - men hun er ligeglad, for hun vil bare lave musik.

Emilie bliver til Jada og større musikalsk talent er sjældent set i Danmark. Som med alt hvad Pelle Peter Jencel laver, så er podcasten velproduceret, seriøs og utroligt godt fortalt.

Find podcasten på DR LYD og diverse podcastapps.

Lydspor

Bibliotekerne er også gode til musikpodcasts, og i Roskilde laver de en særligt dejlig én af slagsen. 

Du kan få en grundig introduktion til genrer, kunstnere og værker. Bliv fx klogere på Mozarts opera ”Figaros Bryllup”, hør historien om Prince eller lær mere om jazzpianisten Jan Johansson. Du kan også lytte til udvalgte artist talks med musikere og forfattere, der fortæller om deres arbejde med musik og litteratur.

Du finder Lydspor på diverse podcastapps fx Spreaker.

Klangkammeret

Endnu en god bibliotekspodcast, denne gang fra Randers med musikbibliotekar Mik Stegger bag mikrofonen. Podcasten fokuserer på klassisk musik og har et herligt afslappet og nysgerrigt forhold genren. Podcasten tager afsæt i det der sker i Klub Klassisk, som er bibliotekets lytteklub for klassisk musik, opera og beslægtede genrer.

Du kan finde podcasten her: Klangkammeret.