Dansk musik som dit barn bør kende

02.07.20
Hvad skal vi dog høre i dag? Her er playlisten til dig, som vil spille mere dansk musik for dit barn

Måske kender du det; du vil gerne spille mere dansk musik for dit barn, men du ved ikke rigtig hvor du skal starte. Musikbibliotekarerne på Aarhus Bibliotekerne har derfor rodet i de mentale gemmer og lavet en aldeles subjektiv playliste med de danske sange, vi mener, et hvert barn bør kende.

Du kan bruge playlisten som inspiration til at dykke ned i dansk musik med dit barn; hvad er fedt og hvad lyder tosset? Og hvilken musik synes du, listen mangler? God fornøjelse!

Playliste: Danske sange dit barn bør kende

Sara // Dokk1

TV2: En sommerdag for alt for længe siden.
Tv2 forever!

Miss B. Haven: Til sommer. 
”Mellem hjerter og spar” var mit første kassettebånd. Nu synger min seksårige med, og vi dyrker Anne Vig Skovens guitarsoloer.

Gnags: Det gule akvarium. 
Nogle gange føles verden som et akvarium, hvor vi skæver efter dem med de mærkelige farver, snapper efter hinanden uden helt at vide hvorfor, og længes efter kærligheden og de rigtig store bølger. Som barn var det sært beroligende for mig at høre en voksen synge om det samme.

Je M’Appelle Mads: Klip Klip Klip. 
Gør hvad I har lyst til, unger! Skriv crazy sange om at klippe i en stær, klip det hele sammen på din iPad, og pludselig er du Onkel Reje og kan leve af det.

Anne Linnet: Barndommens gade
Til at dryppe lidt vemod i sindet.

Mark // Hasle bibliotek

Red Warszawa: Børn er dumme og grimme
Fordi  jeg er vokset op med Børneradio og så bliver børn bare dumme og grimme før eller senere… og sådan er det bare!

Undergang: Kronisk betændelse i tarmene
Fordi sådan kan det danske sprog (og musik) også lyde!

Malk De Koijn: Troppelanding
Klar – Parat – Start – Rod Stewart!... ingen andre forstår at lege med sproget som Malk De Koijn!

Fordærv: Venstreorienteret politisk korrekt økologisk vegansk grindcore
Fordi grindcore er det bedste at hoppe i sofaen til… da min ældste søn var 4-5 år elskede han at hoppe til Napalm Death, men så opdagede han Crazy Frog og siden er det gået stødt ned ad bakke med hans musik smag. ØV!

Dieters Lieder: Dig og mig
Fordi den har ageret soundtrack til mangen en lille drengs første forelskelse dengang i 80erne - Således også undertegnedes… og så er den jo også en glimrende anledning til at introducere sine børn til Wikke og Rasmussens legendariske tv-serie ”Sonny Soufflé Chok Show”. Skal du have soya i rullen?!??

Anne // Dokk1

Love Shop: En nat bliver det sommer
Det bliver hverken rigtig sommer eller en ordentlig ulykkelig forelskelse, før man har hørt Love Shops klassiker på repeat en uges tid.

Vesterbro Ungdomsgård: Vi går med røde sokker
Forbillidlig børneaktivisme hvor vi ryster de små næver mod systemet, råber den strukturelle kritik ud og nailer den internaliserede "sådan er piger/drenge".

Natasja: Gi mig Danmark tilbage
Apropos strukturel kritik, så er Natasja ude i samme ærinde som Vesterbro Ungdomssgård - hendes sang er bare meget nemmere at danse til og samtidig en milepæl for synligheden af kvindelige kunstnere i dansk hiphop.

Katinka: Idioter
Sangen handler om mobning og hvor ondt det gør at være den, det går ud over. Sangen er barsk men bør være fast pensum for alle større børn.

Lars HUG: Dansevise
Jaja, originalen er god, men Lars HUGs version er bedre! Længslen, melankolien, tristheden og det lille håb - det er fænomenalt godt. Og så kan lytning af sangen jo give anledning til en fortælling om Danmark som stolt Grand Prix-nation.

Ibens: Jeg savner min blå cykel
En cykel kan være så vigtig som en god ven. Ibens synger klogt og fjollet om at miste noget, man er virkelig, virkelig glad for - og den følelse kender de fleste børn nok (hvor ER den bold dog henne?!).

Per // Højbjerg bibliotek

C. V. Jørgensen: Entertaineren

Savage Rose: Wild Child

Laid Back: White Horse

Kashmir: Surfing the Warm Industry

Psyched Up Janis: I Feel Lost

Til børnenes voksne

Hvis du også selv trænger til at få udvidet dit kendskab til dansk musik, kan du her få 30 kunstneres bud på danske sange vi bør lytte til i corona-tider.