Årets albums 2022: Metal

12.12.22
Metalbibliotekar, Mark Bundgaard, har kigget årets musikindkøb igennem og giver sit bud på de 10 bedste metal-albums fra 2022.

Det er et stærkt felt i år og det har ikke været let!

Du kan lytte til udvalgte numre på playlisten Årets Albums 2022: Metal på Aarhus Bibliotekernes Spotify og i bunden af artiklen kan de omtalte albums let reserveres.

1. Autopsy – Morbidity Triumphant
Death metal-legenderne slår til igen, med deres stærkeste album i mange år! Chris Reifert (vokal og trommer) brøler, raller og snerrer om død og alverdens pine og plage, samtidig med at hans trommespil lyder som en rabiesbefængt ork, der går amok i en slagtøjsbutik. Autopsy mestrer både de hurtige grindede passager og de langsomt doomede - ALT er godt på amerikanernes 8. fuldlængde-album og min ubetingede favorit i år!

2. Riot City – Electric Elite
I Canada kan de noget med heavy/speed metal og Riot City leverer en stærk efterfølger til deres roste debutalbum ”Burn the Night” fra 2019. Her er både hæsblæsende guitar-riffs, high pitched vokal og storladen episk heavy, som man lavede den i 1980’erne.

3. Devil Master – Ecstasies of Never Ending Night
Devil Master spiller en flabet blanding af heavy metal, punk og black metal tilsat et skud The Cure og det fungerer bare pissegodt! Her er keyboards, fugtige gravkamre og okkulte fuldmåneritualer. Yessir!

4. Messa – Close
Italienske Messa har begået endnu en fantastisk smuk plade! Deres tunge proggede doom (tilsat stoner rock og jazz) har en på en gang melankolsk og tobakståget værtshus-stemning, men også en aura af mellemøstlig mystik. Det er virkelig en plade som kalder på fordybelse og så synger Sara Bianchin helt forrygende godt!

5. Savage Master – Those Who Hunt At Night
De ULTRA TRVE heavy metal kult-helte fra Kentucky vender tilbage med deres 4. album, der er langsommere og mere dystert end tidligere. Det er dog stadig 100% Savage Master og tak for det!

6. Chaotian – Effigies of Obsolescence
Chaotian kravler op af da københavnske kloakker og stempler for alvor ind på den danske death metal scene, er ellers allerede er kendt for så fremragende bands som Undergang, Phrenelith, Hyperdontia og Taphos. Det er mørkt. Det er grumt. Det er brutalt. Det er FEDT!!!

7. Steel Inferno – Evil Reign
Hæsblæsende dansk speed metal! Bandet har skiftet forsanger, men alle bekymringer på den konto bliver hurtigt manet i jorden. Virkelig stærk plade der rammer som en infernalsk tornado af stål, der kommer drønende gennem tid og rum direkte fra 80’erne.

8. Fer De Lance – The Hyperborian
Storladent og episk heavy metal der fortæller om søfarende helte, der begiver sig fra Middelhavets slag og gladiatorkampe mod ukendte kyster og en (forhåbentlig) bedre skæbne under en nordlys-oplyst himmel. Pladen bliver måske lidt for lang og svingende i kvalitet, men når Fer De Lance er bedst, så er de altså umanerligt gode, som f.eks. på albummets sidste nummer, der er garant for både gåsehud og hævede knytnæver, hvor man pludselig føler sig som en garvet og vejrbidt søhelt.

9. Immolation – Acts of God
Immolation gør, hvad Immolation har gjort igennem tre årtier – nemlig at spille bundsolid og benhård death metal. Og hvorfor gøre andet når nu de er så hamrende gode til det?

10. Friends of Hell – s/t
Såkaldte “supergrupper” er sjældent særlig fede, men Friends of Hell er én af undtagelserne, der bekræfter reglen. Med folk fra bl.a. Reverend Bizarre og Electric Wizard overrasker det næppe, at vi her er ude i klassisk doom metal af den sleazy slags.

Materialer