Ugens Aarhushistorie: Beders udvikling 1800-2020

Af Anonym (ikke efterprøvet)
30.01.20
Stadsarkivet har i samarbejde med et hold studerende fra Historisk Afdeling ved Aarhus Universitet dokumenteret historien og kulturmiljøerne i stationsbyerne. Undervejs har lokalarkiverne givet nyttige oplysninger. Det sidste bidrag fra de studerende handler om Beder.

Billede af Beder station

Letbanen fører os i dag gennem en række af oplandsbyerne rundt om Aarhus. Den kører næsten bogstaveligt talt i samme spor som de tidligste jernbaner. Det må forventes, at Letbanen vil skabe vækst og byudvikling i de byer, den er koblet på. Det er derfor på sin plads at stille spørgsmålet, hvilke andre fysiske spor der er tilbage af de stationsbysamfund, der skød op langs Odderbanen fra 1884 og Ryomgaard-Grenaa-banen fra 1877?

Hver by har sin egen historie, og dette er også tilfældet med Beder. Bygninger er gennem årene gået til og med dem historien om det liv, der udspillede sig i dem. Men Beder er stadig rig på bygninger, som fortæller en historie om den lille bys udvikling fra en samling gårde til stationsby og til det Beder, som vi kender i dag. 

JERNBANEN

Øverste billede: I 1884 kom jernbanen til Beder, og det satte gang i den lille landsbys vækst. Erhvervslivet fik nyt liv, og flotte villaer blev opført omkring den nye vej, der blev bygget ned til stationsbygningen. Stationsbygningen, der her er fotograferet i 1960, rummede også bolig for stationsbestyreren. I forbindelse med stationen blev der også opført et posthus, som blev lukket i 1991.

Fotograf: Børge Venge, 1960, Beder-Malling Egnsarkiv.

MEJERIET

Billede af Beder mejeri

Mange af Beders erhvervsbygninger var tidligere tæt knyttet til landbruget, men efterhånden som dette blev afviklet, mistede bygningerne deres erhvervsgrundlag. En af disse er det gamle mejeri, der i dag er klinik for fysioterapi. På billedet er Beder Andelsmejeri fotograferet i 1935 i forbindelse med mejeriets 50-års jubilæum – selve bygningen er dog kun fra 1930.

Privat foto, 1935, Beder-Malling Egnsarkiv.

LANDEVEJEN

Billede af Beder landevej

Beder var dybest set en samling gårde og huse indtil 1850’erne, hvorefter Beder Landevej skar igennem byen og skabte et nyt centrum for forretninger. Landevejen, der her er afbilledet på et postkort fra ca. 1900, førte rejsende igennem Beder til og fra Aarhus og mod syd. I 1884 kom jernbanen til byen, hvilket satte yderligere gang i udviklingen og fik stor betydning for byen. Adgangen til Aarhus, og dermed hele Danmark, blev nemmere, og varer kunne hurtigt komme til og fra byen.

Ukendt fotograf, ca. 1900, Beder-Malling Egnsarkiv.

Billede af Beder kro

Ejendommen på Beder Landevej 64-66 blev opført i 1884 som Beder Kro af Peder Sørensen, da jernbanen kom til byen. Med en placering på landevejen og tæt på den nye stationsbygning kunne kroen servicere gæster, hvad enten de kom ind med toget eller med hestevogn. Kroen, hvortil der hørte en stor lysthave, lukkede i 1970'erne. Haven eksisterer stadig, men bygningen er i dag indrettet til ejerboliger.

Fotograf: Ukendt, ca. 1905, Beder-Malling Egnsarkiv.

KØBMANDEN

Billede af Beder Købmandsforretning og personale

Året før jernbanen kom til byen, fik Carl Borup i 1883 opført sin købmandsgård på Beder Landevej 67. Senere overtog Frands Jensen købmandsbutikken, og på billedet er det arvtageren, Jens Jensen, der er fotograferet foran forretningen i 1920. Bygningen blev nedrevet i 2000, og i dag ligger der en ny form for købmand på stedet; nemlig en Netto.

Ukendt fotograf, 1920, Beder-Malling Egnsarkiv.

Læs mere om Beder på AarhusWiki.dk.

Ugens Aarhushistorie har vi lånt af Aarhus Stadsarkiv. Du kan læse flere historier her

Materialer