“Vi er alle sammen historiefortællere – det er den måde vi skaber mening i livet.”

21.04.17
Morten Ramsland samlede et stort publikum på Åby Bibliotek til en snak om historiefortælling

Af Stine Jungersen

I anledning af nyudgivelsen Æg slog Åby Bibliotek dørene op til en aften i selskab med Morten Ramsland. En aften præget af fantastisk stemning og som bød på oplæsning, spændende interview, udstilling og (påske)æg.

Åby Bibliotek byder ofte indenfor til hyggelige litteraturaftner i selskab med anerkendte danske forfattere. Men aldrig er et så stort publikum mødt op som på denne aften i marts, hvor den lokale stjerneforfatter Morten Ramsland gæster biblioteket. Da Ramsland træder frem, kan jeg tydeligt mærke, at dette også er en stor aften for ham – han har inviteret familie og venner, og hans børn løber glade rundt mellem børnebiblioteket og foyeren.


Litteraturstuderende drager publikum ind i Ramslands fortælleunivers

Ramsland tager dog i første omgang plads blandt publikum, da litteraturstuderende fra Aarhus Universitet, Amalie Hyldgaard Nielsen og Sille Gisselmann Andersen, indleder aftenen med oplæsninger fra de indledende sider i forfatterens tidligere romaner Hundehoved og Sumobrødre. De hiver publikum med ind i det ramslandske univers som vi kender det og viser samtidig forfatterens forskellige facetter: den historiske og fabulerende fortællestil fra Hundehoved, da farfaren løber over de tyske sletter, og den skarpe miljøskildring af barndommen i Paradishaven, da vi på humoristisk og chokerende vis, hører om fire knægte, der spiller skrubtudsetennis i Sumobrødre.

. Det efterfølgende interviewet foretages af andre medlemmer af gruppen fra Litteraturhistorie, Matias Hindkjær Overgaard og Denni Ian. De studerende vil lave en podcast af interviews med Ramsland, der giver bibliotekets brugere mulighed for at høre eller genhøre interviewene på et senere tidspunkt.

 

Ramsland om den nye roman Æg, hvor fortællingerne tog magten fra ham

Interviewet begynder med et handlingsreferat af Æg, hvor Ramsland især kredser om, hvordan romanen er blevet til og hvordan den udspringer af miljøet fra Sumobrødre. Fortællingerne tog magten fra ham, siger han, da morfarens historier i Sumobrødre voksede så voldsomt, at de til sidst “fyldte for meget” i romanens plot. Derfor besluttede han sig for at skrive en separat roman, Æg, med morfaren som den rablende og fabulerende fortællerstemme, der bringer læseren mange generationer tilbage til middelalderen.

Det er netop historierne, og særligt slægtsfortællingerne, der er omdrejningspunktet for Ramsland denne aften. “Vi er alle sammen historiefortællere – det er den måde vi skaber mening i livet og det der kendetegner menneskeheden”, pointerer han. Og den interessante historie er ikke nødvendigvis sand. For Ramsland handler det ikke om sandheden, men om de følelser, der er knyttet til erindringerne. De følelser er centrale i Æg, hvor morfarens ”rablende fantasi om middelalderen er præmissen for bogen”, siger Ramsland, men tilføjer dog at en hvis troværdighed i fortællerstemmen er nødvendig.

De studerende er særligt nysgerrige på skriveprocessen og inspirationen for Ægs fabulerende fortælling om middelalderen. Som litteraturkonsulent Lise Kloster Gram nævnte i sin velkomsttale er der gået ”syv magre år” siden Ramslands sidste bog. Syv år, hvor vi læsere spændt har ventet på nyt fra det ramslandske univers. Han fortæller, at han under skrivningen af Æg fandt på plottet til en ny roman, som han skrev på samtidigt, og som – forhåbentlig – vil udkomme næste år. Faktisk tager det ham blot et år at skrive en roman, men så stritter brødteksten i alle mulige retninger, og må følges op af mange års redigering, da der går lang tid før han er helt tilfreds.

På samme måde falder inspirationen ikke ned fra himlen, siger Ramsland, men “inspiration skal man skrive sig ind i.” Den historiske research er en stor kilde til inspiration for ham, men valget af historisk periode var næsten en tilfældighed: “Jeg fik pludselig øje på en del af middelalderen, som jeg ikke kendte til” – den del, der særligt handler om bøndernes overtro og almuetro. Ramsland beskriver det historiske rum som en legeplads; som en mulighed for at digte videre på eksisterende fortællinger. Og de er vigtige, siger han, for det er slægtsfortællinger og familieskrøner, som morfarens i Æg, der skaber samhørighed og bånd mellem generationerne.

Da Ramsland til slut tryllebinder publikum med sin oplæsning fra Æg bliver vi mindet om det magisk-realistiske og groteske i hans fortællestil, da han drager os ind i en fortælling fra middelalderen, hvor moderen Signe tror, at hendes barn er blevet forbyttet med et barn af ellemor og derfor forsøger at skaffe det tilbage ved at smide ellebarnet ud på møddingen. Med Æg er vi uden tvivl tilbage i det magiske og fabulerende univers som vi kender fra Hundehoved, og hvor er det skønt.


Udstilling, signering og bobler

Efter oplæsningen bliver publikum guidet ind på LitteraturStedet til en udstilling, hvortil der serveres bobler og påskeæg. Udstillingen sætter fokus på relationen mellem det visuelle og det sproglige i Ramslands forfatterskab ved at kombinere de ikoniske forsidefigurer fra Hundehoved, Sumobrødre og Æg med velkendte og sigende citater fra romanerne. Ligeledes ser vi et udpluk af Ramslands egne malerier samt citater af forfatteren selv bl.a. om bøger, der inspirerer ham, hans måde at skrive på og hans livret. Ved siden af udstillingen sidder Ramsland selv, omgivet af begejstrede læsere, der pænt venter i kø på at få deres eksemplar af Æg signeret, mens de kigger på udstillingen.

For mig blev det en utrolig mindeværdig aften med et spændende indblik i Ramslands skrivestil, forfatterskab og ikke mindst den nye roman, Æg. Hvor er det dejligt, at vi denne gang (forhåbentlig) kan nøjes med at vente et år til vi bliver draget ind i den næste roman af Ramsland.

 

Materialer