bogcafe

Vi anbefaler

11.02.19
Vinterferien er sat i gang! Her kan du få et par anbefalinger med på vejen fra ansatte ved Aarhus Bibliotekerne

Anja, Bibliotekar Tranbjerg og Viby Bibliotek

Karen Fatrup: Hungerhjerte

Romanen er for mig et flot beskrevet indblik i sindet på en kvinde, der må leve med den psykiske diagnose, Borderline. Romanen er autofiktion og er således delvis baseret på forfatterens eget liv. Jeg har tidligere læst romaner, som beskriver mennesker med psykiske lidelser, men her er vedkommende altid blevet beskrevet udefra. Sproget og flowet i romanen flyder. Som læser befinder man sig i samme tomrum som jeg-stemmen og ved ikke, om hovedpersonen virkelig har truet sin kæreste med en kniv og alle de andre ting, som hun bliver fortalt af omverdenen. Vi dykker sammen med forfatteren ned i sindets krinkelkroge.

Line-Maria Lång: Blå tiger

Den befinder sig i samme litterære boldgade. Det bliver interessant at se, hvordan denne roman adskiller sig fra Hungerhjerte. Beskrivelsen af romanen vækker i hvert fald forventninger om den samme jagt på et jeg eller en diagnose: ”Den unge kvinde, Timian, lever efter reglerne, for det er vigtigt at være som andre mennesker. Men hvad sker der, når man bryder reglerne og forsøger at være den, man er?”

Det to forfattere kan mødes i samtale på Dokk1 d. 9. april kl. 19. Læs mere og bestil billet her

 

Sidsel, Praktikant ved Dokk1
Kim Leine: Profeterne fra Evighedsfjorden

En barsk og stærk, historisk beretning om nogle af de første danske missionærers forsøg på at kristne grønlænderne og derved forsøge at binde dem tættere til moderlandet Danmark. Men den dansk/norske missionær Morten Falck får for alvor en opgave for, da der inde i landet oppe ad Evighedsfjorden er udbrudt oprør ud blandt nogle kristne grønlændere, hvis ledere profeterne Habakuk og Maria Magdalene ikke vil finde sig i kolonisternes magtspil.

Franz Kafka: Forvandlingen

En syret kort historie om en mand, som en morgen pludseligt vågner op som et insekt til stor forskrækkelse for ham selv og sine nærmeste. Det har affødt en del forskellige fortolkningsmuligheder på dette sære væsen igennem tiden, hvilket muligvis gør, at bogen stadig den dag i dag trækker læsere til sig, over 100 år efter den blev udgivet. Folk har snakket om en marxistisk læsning, hvor kapitalismen gør mennesket til et uvæsen, symboliseret ved insektforvandlingen. Andre har læst den fra en antropologisk vinkel, hvor mennesket isolerer sig fra det, som det ikke forstår, jævnfør forældrenes aversion imod manden som insekt. Eller man kan læse den biografisk, hvor Kafka i virkeligheden skriver om sit eget arbejde med at tjene penge, og om hvordan det ødelægger ham og gør ham til noget, familien ikke en gang vil se i øjnene. Hvad er mon din tolkning?

 

Lise Fauslet, Bibliotekar Harlev

Johan Harstad: Max, Micha og Tet-offensiven.

Hvis jeg havde ferie, ville jeg forsvinde ind i denne mammutroman om USA’s historie fra 1960’erne og frem, fortalt af en nordmand. Om mennesker, relationer, teater, kultur, musik og Vietnamkrigen.

 

Jonas Eika: Lageret, Huset, Marie

Som bibliotekar i Harlev, kører jeg forbi den store grå lager bygning midt i motorvejskrydset mod Silkeborg. I den bygning foregår Jonas Eikas roman Lageret, Huset, Marie. Og jeg er SÅ nysgerrig efter at få at vide hvilke hemmeligheder og hvilket liv der findes derinde, bag de høje grå murer. Eika har lige modtaget Montanaprisen for sin novellesamling Efter solen. Denne roman er hans debutroman.

 

 

Britta Riis Langdahl, Cand.scient.bibl. Dokk1

Auður Ava Ólafsdóttir: Ar

En selvmordsroman som livsbekræftende læsning. En lille perle af en roman, som rummer underfundige lag og menneskelig dybde. Jonas rejser til et fjernt krigshærget land for at begå selvmord. Men på Hotel Silence inddrages han i genopbygningen af byen, og vender langsomt tilbage til livet. Denne livsbekræftende roman har vundet Nordisk Råds litteraturpris 2018, og forfatteren gæster Aarhus i forbindelse med den internationale litteraturfestival LiteratureXchange i juni 2019.

Carl Frode Tiller: Begyndelser

Terje ligger på hospitalet efter et forsøg på selvmord. Hvorfor gik det egentlig som det gik? Fortællingen springer i episoder tilbage i tiden, hvor hans liv som familiefar, ægtemand, miljø-konsulent og glødende naturelsker bliver udfoldet. I løbet af fortællingen åbnes der for Terjes sårbare sider og hans livshistorie. Fortællingen eksperimenterer med en baglæns forståelse af livet. For som Kierkegaard skriver skal livet leves forlæng men forstås baglæns. Romanen var indstillet til Nordisk Råds Litteraturpris 2018.

 

Delphine de Vigan: De loyale

Franske Théo og Mathis på 12 år er i færd med at bevæge sig ud på en farlig vej med druk i skoletiden. Deres lærer Hélène fornemmer at noget er galt, men når nogen at handle før det er for sent. En rørende roman, om sårbare unge og de voksne, der overser signalerne. Fantastisk spændende beretning med skiftende fortællere, som fungerer godt.

 

Lise Kloster Gram, Litteraturkoordinator ved Aarhus Kommunes Biblioteker

Andrés Barba: Lysende republik

Den 28. februar får Aarhus besøg af en prisvindende spansk forfatter, som bare venter på at blive opdaget herhjemme. Han hedder Andrés Barba og pt. er eneste udgivelse på dansk ”Lysende republik”.

Det er en lille kort bog og en stor læseoplevelse, der får mig til at tænke på både Franz Kafkas mystiske universer og Fluernes herre uhyggestemning, men allermest er helt sin egen. Den er hurtigt læst og der er virkelig ingen grund til at lade være.

Køb billet her

 

Linda Boström Knausgård: Velkommen til Amerika

Fra den 13. -23. juni åbner vi igen dørene for Aarhus internationale Litteraturfestival; LiteratureXchange og min vinterferielæsning er i den grad dikteret af festivalens program (http://www.litx.dk/forfatterne/). Jeg glæder mig til at forsvinde ind i Linda Boström Knausgaards Velkommen til Amerika, der handler om en familiefars død og familiens efterfølgende kollaps fortalt fra den 11 årige datters perspektiv.

Materialer