Verdenslitteraturen kommer til Aarhus

01.04.15
Authors in Aarhus, et samarbejde mellem Aarhus Kommunes Biblioteker og Aarhus Universitet, vil i løbet af de kommende år sætte fokus på udenlandsk litteratur ved at invitere en række udenlandske forfattere ind på byens nye internationale litteraturscene.

Af Berit Kjærulff

Aarhusianerne skal præsenteres for mere udenlandsk litteratur. Det er målet med det forholdsvist nystartede projekt Authors in Aarhus, der i løbet af 2015 og årene frem vil bringe fremtrædende, udenlandske forfattere til Aarhus for at udbrede kendskabet til udenlandsk litteratur. Projektet er et samarbejde mellem Aarhus Kommunes Biblioteker og Aarhus Universitet, der sammen vil sætte fokus på udenlandsk litteratur gennem en række internationale forfatterarrangementer.

Authors in Aarhus er en international forfatterscene opstartet i efteråret 2014 og et ambitiøst projekt, der ikke blot vil introducere aarhusianerne til udenlandsk litteratur, men også påvirke sit publikum mere end dét.

”Formålet er at præsentere noget udenlandsk litteratur - ikke bare for at præsentere litteratur, men at give folk et indblik i verden omkring os gennem litteraturen,” udtaler Lise Kloster Gram, litteraturkonsulent for Aarhus Kommunes Biblioteker.

Ifølge Gram er netop litteraturen et godt medie til øge kendskabet til omverdenen.

”Litteratur kan give os en forståelse af, hvordan tingene er for andre. Man får et blik ind i nogle andre mennesker, nogle andre situationer eller begivenheder som man ikke får, med mindre man selv er en del af det. Du kommer sjældent så tæt ind i tankegange, som man kan i litteraturen,” siger hun.

 

Litteratur i en global verden

Når Authors in Aarhus ikke blot vil præsentere litteraturen på konventionel manér, er tanken, at publikum ikke kun skal møde litteraturen, men også den verden, den kommer fra. Litteraturen har en speciel evne til at gøre læseren mere bevidst om verden omkring sig, og denne funktion genkender Gram i læsningen af udenlandsk litteratur.

 

”Jeg tror, det giver et udblik og gør, at man udvider horisonten. Det kan pege på noget alment menneskeligt, men det kan også pege på noget, som er forskelligt. Jeg mener, vi udvider perspektivet ved også at tage den internationale litteratur med. Vi lever jo i en global verden, så vi skal selvfølgelig også forholde os til det globale,” påpeger Gram.

 

Derfor er litteraturens betydning for publikum i centrum, når Authors in Aarhus afholder forfatterarrangementer:

 

”Vores mål er hele tiden, at folk skal få så meget ud af det som muligt, og at vi får udfordret vores publikum. Det skal rykke noget for publikum, så de går derfra og er blevet beriget, er blevet klogere eller forvirrede på et højere niveau,”  bemærker Gram.

 

Medieudfordring giver kreativ formidling

Ifølge Gram oplever Authors in Aarhus dog nogle udfordringer ved, at byen befinder sig langt fra hovedstaden.

 

”Vi får stort set ingen store aviser til at komme til Aarhus. Det vil sige, vi skal gøre noget andet for, at det er interessant for forfattere at komme hertil.”

 

Da mediedækningen normalt er det, der tiltrækker de store forfattere, må Authors in Aarhus tænke i nye baner. Deres løsning er at opdatere litteraturformidlingen og gøre hvert forfatterarrangement så spændende og vedkommende som muligt.

 

”Vi arbejder rigtig meget med at gentænke den måde, vi laver vores litteraturformidling, så det hele tiden er tidssvarende. Det, der er nyt i forhold til Authors in Aarhus, er at få det til at spille sammen med universitetet, så vi får det høje niveau, der er at finde på universitet, til at spille sammen med den brede formidlingskompetence, som vi arbejder med her på biblioteket,” siger Gram.

 

Med sit ønske om at gentænke litteraturformidlingen og udbrede kendskabet til udenlandsk litteratur er Authors in Aarhus godt i gang med at etablere sig som Aarhus’ internationale forfatterscene. At opnå og bevare denne placering er også en af Grams forhåbninger for projektet.

 

”Jeg håber, at vi kan få den internationale forfatterscene forankret som en blivende del af Aarhus’ kulturmiljø, og at det bliver en naturlig fast del af den litterære scene her i Aarhus,” slutter hun.