Foto: Borgens Forlag

Tillykke til Turèll

17.03.21
Den 19. marts 2021 ville Dan Turèll være fyldt 75 år.

Desværre døde hele Danmarks Onkel Danny af strubekræft i 1993 – bare 47 år gammel. Heldigvis nåede han at sætte tydelige og evige spor i form af såvel sit brogede forfatterskab som sin optræden i medierne og på den danske musikscene. 
Vi fejrer Dan Turèlls 75 års fødselsdag med et udpluk af hans værker samt en biografi og en film. Lad dig inspirere og bestil bøgerne herunder.

Vangede billeder

’Vangede billeder’ udkom i 1975 og blev Dan Turèlls folkelige gennembrud. Bogen består af barndoms- og ungdomserindringer fra Vangede-kvarteret nord for København, hvor Dan i 1950´erne trådte sine barnesko. Her blander kvarterets skæve eksistenser sig med den tiltagende middelklasse, og mange læsere har gennem årene kunnet genkende barndommens oplevelser i et forstadsmiljø. Bogen er stadig læst og elsket af unge såvel som ældre.
 

Mord-serien

Rygtet vil vide, at det var en større skattegæld, der foranledigede, at Dan Turèll gav sig i kast med at skrive krimiserien på 12 bøger, der blev indledt med ’Mord i mørket’ i 1981. Gennem alle 12 bind følger vi den unavngivne reporter, der opklarer krimigåder, som alle knytter sig til det både rå og farverige Vesterbro.

Karma Cowboy

’Karma Cowboy’ udkom i 1974 og er et stort 300-siders sang- og tekstalbum, der benytter sig af flere forskellige genrer. Inspirationen fra den amerikanske beat-generation med bl.a. Allen Ginsberg og William S. Burroughs fornægter sig ikke, ligesom Turèlls musikalitet og interesse for musikken også bliver sat i svingninger her.

DT - en krønike om Dan Turèll og hans tid

I 2013 udgav journalist Henrik Palle en velskrevet og underholdende bog om Dan Turèll, hans samlede virke, hans familie, hans miljø og den tid, han levede i.
 

Onkel Danny : portræt af en karma cowboy

Hvis du virkelig trænger til at være i selskab med selveste Onkel Danny her på hans 75 års fødselsdag, skal du bare klikke ind på Filmstriben, hvor du kan se filmen ’Onkel Danny : portræt af en karma cowboy’. Her kan du blevet meget klogere på både Dan Turèll og på hans alter ego, Onkel Danny.
> Se Onkel Danny : portræt af en karma cowboy