Tager børn skade af at læse Harry Potter?

Ja, det er der nogle, der mener. Se en liste over forbudte bøger, som vil forbløffe og undre.

Bøger har altid været udsat for censur af forskellige årsager. De første bøger var lavet af munke og fra den katolske kirke var det forbudt område for ikke gejstlige.

Gennem tiderne er specifikke emner eller titler blevet forbudt af forskellige årsager og i forskellige lande. Oftest er forbuddet begrundet i politiske, religiøse eller moralske idéer. Vi forestiller os nok mest at censuren finder sted i lande med diktatur og manglende menneskerettigheder, men det er ikke helt sandt.  ”Lolita" af Vladimir Nabokov var forbudt i Frankring indtil 1956 og ”Katamaranen" af Bent Haller har ikke været forbudt i Danmark, men blev alligevel fjernet fra bibliotekets ungdomshylder i Thisted i 1976.

Vi kan alle forholde os til, selv om vi ikke nødvendigvis er enige, at ”Mein Kampf" af Adolf Hitler er forbudt i Tyskland, at "De sataniske Vers" af Salman Rushdie er forbudt i mange muslimske lande og at ”Fanny Hill” af John Cleland blev forbudt i 1749. Vidste du for øvrigt, at den først blev udgivet i Danmark i 1964? Men der findes et utal af bøger, som du sikkert ikke havde forestillet dig ville være på en ”forbudt liste” et eller andet sted i verden.

Her er nogle af dem:

 

Alle de omtalte bøger kan du låne på biblioteket. Biblioteksloven siger: Fri og lige adgang til al information.

”Der er forbrydelser, der er værre end at brænde bøger. En af dem er ikke at læse bøger.” Sagt af den russisk-amerikanske forfatter Joseph Brodsky.

Oprindeligt skrevet af Københavns Biblioteker.

Materialer