læsekredsinspiration

Stærke debutanter

07.11.19
I løbet af 2019 er der udkommet en helt række stærke debutromaner. Snart bliver én kåret til debutantprisen på årets Bogforum

Om en lille uges tid løber årets Bogforum af stablen. Her er der rig mulighed for at møde din yndlingsforfatter, høre om litterære tendenser og gode debatter og i det hele taget nørde litteratur en hel weekend. SKØNT!

Bogforum hylder den etablerede litteraturscene og giver taletid til både journalister, forfattere, forlag, biblioteker og meget andet. Og heldigvis er de også gode til at give plads til de nyeste stemmer i dansk litteratur, når de hvert år uddeler årets debutantpris.

I år ser scortlisten således ud:

Anna Elisabeth Jessen ”Om hundrede år – en sønderjysk familiekrønike”. (Rosinante & Co)

Dette er en bog skrevet i bredformat af en forfatter, der formår at folde Historien med stort H ud gennem den nære, karaktertætte familiefortællings sociale virkelighed. ”Om hundrede år” er et velskrevet og virkelighedsnært livsportræt og tidsbillede i ét, der helt udemonstrativt skærper vores blik for den dybde, som fortiden giver vores nutidsforståelse.

Amalie Langballe ”Forsvindingsnumre”. (Lindhardt & Ringhof)

”Forsvindingsnumre” er en rå sorgskildring. I virkelighedens verden sætter døden en stopper for alt, men i litteraturen kan alt lade sig gøre og alt blive levende. Sådan er det også i ”Forsvindingsnumre”, hvor en voodoodukke pludselig begynder at tale, og jagten på en uddød fugleart i det nordligste Norge sætter ind. Sådan kan verden lukke og åbne sig for os hele tiden. Sådan kan god litteratur, som den Langballe skriver, vise os det.

Duncan Wiese” Tityrus” (Rosinante & Co)

”Tityrus” er noget så usædvanligt som pastoraler – en genre, som er lånt fra den romerske digter Vergil. Ikke bare er det paradoksalt nok lykkedes Wiese – ved så tydeligt at benytte sig af en litterær tradition – at skabe sig en distinkt egen stemme. Han peger med dette dobbeltgreb også ind i teksten: man opstår ikke ud af ingenting, man bliver ikke noget alene.

Janni Pedersen & Kim Faber ”Vinterland”. (Politikens Forlag)

Det er en krimi af den bedste slags. Her er en klar fornemmelse for at dosere spænding og styre handlingen i en bestemt retning. Tonen er tør, direkte og underspillet humoristisk. Ikke mange går ram forbi. Til gengæld har forfatterne til ”Vinterland” ramt plet.

Mette Garfield ”Sprækker”. (Forlaget Arkiv for detaljer)

I sin smukt lyriske punktroman skriver Mette Garfield om en kropslig og følelsesmæssig længsel.

”Sprækker” er en formbevist, melankolsk klingende bog om kærlighed, en kærlighed der er karakteriseret ved fravær og sorg. Det er sart og barskt godt på samme tid.

 

Beskrivelserne af bøgerne er lånt fra bogforums eget site. Klik her for at læse mere og de alle de indstillede.

Debutanterne er allerede blevet hyldet via andre priser. Eksempelvis da Munch-Christensens Kulturlegat blev uddelt og gik til Molly Balsby og Marie-Louise Hansen. Hurra for at nye forfattere bydes velkommen på scenen, så alle vi andre kan nyde godt af deres værker.

 

Materialer