Små forlag, stor litteratur

Af Anonym (ikke efterprøvet)
14.05.18
De små forlag udgiver en masse skøn litteratur. Bliv inspireret her.

I manifest-værket Mikrofest skriver 24 af Danmarks små forlag om deres forlagspraksis bl.a. med fokus på: "kun at udgive de bøger, man selv vil læse, at sige nej til bestselleren og give stemme til det glemte og overhørte. Også når det ikke er rentabelt."

De små forlag er ikke til for at bekæmpe de store, men i stedet skabe et medspor i de danske litteraturudgivelser, som giver læserne vilde, smukke og alternative læseoplevelser.

Hos de små forlag er der kortere fra tanke til handling, det kommer fx til udtryk hos Forlaget URO, hvor forlægger og digter Shekufe Tadayoni Heiberg simpelthen spørger: "hvad mangler der i verden?" og arbejder derfra.

Desuden er der en vildskab og begejstring hos mange af forlæggerne, nærmest en aktivisme, der tør forandre og rokke ved de markedskræfter, som ofte er en del af den redaktionelle proces hos et større forlag. Jensen & Dalgaard udgiver fx kun bøger, de elsker. 

Den vildskab og begejstring kommer også til udtryk hos folk som Christel Sunesen (Forlaget Ekbátana), der sammen med en række andre gode kræfter står bag tiltag som Mikrofest og Lille Bogdag, hvor man zoomer ind og opdager alt det, man ikke vidste, man manglede. Her er bøgerne i fokus og mødet mellem mennesker.

Og netop bøgerne er vigtige for de små forlag. Allan Lillelund Andersen driver Forlaget Silkefyret med fokus på oversættelser af skønlitteratur og nye, danske udgivelser. Med en stor forkærlighed for bogen som kunstværk. Forlaget udgiver nogle af de smukkeste bøger i Danmark. Allan er desuden initiativtager til BogGods, der er en selvstændig del af LiteratureXchange til juni.

Noget af det fedeste ved de små forlag er, at de ikke er magelige. De kæmper for at give læserne de vildeste og mest omvæltende læseoplevelser. De udgiver simpelthen bøger, fordi de tror på dem og ikke kan lade være.

Materialer