Nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris 2015: Jón Kalman Stefánsson gæster Aarhus

Af Anonym (ikke efterprøvet)
22.09.15
Den islandske forfatter Jón Kalman Stefánsson er nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris i 2015, og i den forbindelse gæster han Aarhus’ internationale forfatterscene Authors in Aarhus onsdag d. 4. november på DOKK1.

Jón Kalman Stefánsson debuterede med en digtsamling i 1988, men siden da er der kommet både flere digtsamlinger og romaner til, der alle er oversat til flere sprog. Senest romanen Fiskarna har inga fötter, der fik Stefánsson nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris 2015. Nordisk Råd skriver om romanen:

Fiskarna har inga fötter er en usædvanlig godt skrevet roman, præget af forfatterens stærke stilistiske sans og sikker anvendelse af sprogets nuancer og muligheder. Jón Kalman Stefánsson er en af Islands bedste forfattere, som denne mangefacetterede og kraftfulde roman beviser uden for enhver tvivl.”

På islandsk tv har Stefánsson udtalt, at romanen handler om søgning efter identitet og en nation, der flygter fra at se sig selv i øjnene. Romanen er ligesom mange af Stefánssons andre romaner rig på personernes indre liv, deres tanker og oplevelser, som bringer læseren helt tæt på det skrevne ord.

Jón Kalman Stefánssons romaner er en spændende blanding af hverdagens praktiske gøremål og poetiske betragtninger, hvor de små detaljer får afgørende betydning, og udgør forskellen mellem liv og død. Stefánssons første roman på dansk var Sommerlys, og så kommer natten fra 2009, der blev efterfulgt af den anmelderroste trilogi i 2010 med Himmerige og helvede, Englenes sorg og Menneskets hjerte om det barske og ubarmhjertige liv på Islands vestkyst for 100 år siden. I Himmerige og helvede lyder det bl.a.

Kaffen simrer, de åbner skrinene, smører rugbrødet med tommelfingeren, masser af smør og lammepostej og kaffen er skoldhed og sort som den mørkeste nat, de putter kandis i, kunne vi dog bare putte sukker i natten og gøre den sød.”

Stefánssons romaner ofte tager udgangspunkt i hans hjemstavnsø Island, hvor læseren kommer til at opleve den barske islandske natur på både godt og ondt.

Jón Kalman Stefánsson fremhæver Knut Hamsun, William Heinesen, Herman Melville og Martin A. Hansen som inspirationskilder.

Du kan købe billetter til arrangementet her.