Månedens bog: Sort på hvidt

Af Anonym (ikke efterprøvet)
06.11.17
Åby Biblioteks bogsamling rummer en masse litteratur, som eksperimenterer med formen og gør op med vores traditionelle forventninger til, hvad en bog er. På vores hylder for denne type litteratur kan du finde alt fra bogobjekter og digital litteratur til small press-udgivelser og meget mere.

Hver måned fremhæver vi en bog fra vores samling af smal og eksperimenterende litteratur. Denne måned sætter vi fokus på Gerd Laugesens cut-up-værk Sort på hvidt ​(Korridor, 2017).

Værket er en cut-up, hvor ord og sætninger er klippet ud af et kæmpe materiale skrevet i en verden, hvor absolut intet er sort-hvidt. Bogen er en 1:1 sort-hvid kopering af originalværket. Det er skrevet på rejseskrivemaskine med al den ujævnhed i anslaget, der følger heraf . I litteraturtidsskriftet Standarts anmeldelse af bogen lyder det bl.a.:

"Som man nok også fornemmer, så betyder cut-up i denne sammenhæng ikke totalt random placering af ord (som hos opfinderen Burroughs og hos dadaisterne), det er en collage, der ikke hærger digtets semantiske niveau, men mere efterlader spor af proces, arbejdsmetode og redigering.  At linjerne med andre ord kommer fra et større materiale, at man jo altid vælger noget ud, når man nedfælder begivenheder sort på hvidt. Det sjusket udklippede og pålimede linjer viser, at virkeligheden har trængt sig på, der er en hurtighed over foretagendet. Hvis man skal dokumentere virkeligheden, kan man ikke være sirlig" (Kamilla Löfström, 2017: Jeg sige dig, virkeligheden er lige her. Standart, 2017​(2).  

 

                         

 

 

 

Materialer