Litteratursalon: virkelighed og fiktion i nyere dansk litteratur

27.02.17
Kom til et frirum med ro til snakke med og møde andre læsere.

Hvorfor læser du? Hvad har du senest læst? Hvordan giver du dine læseoplevelser videre? Er eksempler på spørgsmål, vi kommer omkring, når Litteratursalon skaber en tidslomme med ro til snakke, fordybelser og møder mellem mennesker om litteratur.

Hvad skal vi med en litteratursalon?

For mig er det vigtigt, at vi kan mødes om litteraturen og vores læseoplevelser i et neutralt rum. Når man træder ind ad døren til Litteratursalon, bliver man i samme øjeblik historieløs – ment på den måde, at det ikke længere betyder noget, hvilken uddannelse man har, religion, kultur osv. Her bliver man kun benævnt med et ord: læser.

En anden vigtig pointe med Litteratursalon er navnet, der netop betegner litteraturen som noget bredt. Når man kommer med sine læseoplevelser, kan den både være på papir, elektronisk eller lyd; mediet er med andre ord ikke begrænset til den klassiske bog og læseren kan i lige så høj grad defineres som lytter.

Det kræver ingen forberedelse, tilmelding eller forkundskaber at deltage. Men man må gerne medbringe en bog, man vil fortælle om, hvis man har lyst og mulighed. Vi arbejder med bestemte emner hver gang, og jeg lægger en inspirationsliste ud, så man har mulighed for at blive inspireret og læse et værk fra listen.

Men det vigtigste, selve grundelementet er, at man har lyst til at mødes med andre og snakke om litteratur.

 

Hvordan giver man sin læseoplevelse videre?

En af sidegevinsterne ved at deltage – som tillæg til at man møder andre læsere – er, at man får redskaber til at give sine læseoplevelser videre. Det kan være svært at trække en præcis linje gennem et værk, når man skal præsentere det for andre, så de også får lyst til at læse det.

Gennem nogle små udramatiske øvelser bliver vi bedre til at til- og fravælge ting fra vores læseoplevelser, så de bliver interessante for andre at høre om.

 

Et frirum til at mødes

I en verden hvor tempoet stiger og stiger, skruer Litteratursalon tempoet ned og skaber en tidslomme til snak om forskellige tendenser i litteraturen netop nu.

Næste gang finder sted 15. marts på Dokk1, klokken 16.30-18

Spørgsmål og evt. tilmeldinger kan sendes til Daniel på dabp@aarhus.dk 

 

Materialer