Litteratur og kvindelitteratur?

25.04.19
Findes der forfattere og kvindelige forfattere? Litteratur og kvindelitteratur? Oplev en udstilling om kvinder og litteratur på Åby Bibliotek.

Mens kønsdebatten raser med fornyet styrke over hele Skandinavien, stiller en udstilling på Åby Bibliotek skarpt på kvinder og litteratur. Med podcasts om kønnets betydning i litteraturen udarbejdet af studerende ved Aarhus Universitet, udstillingsgenstande fra Kvindemuseet, forfatterindedukker fra MagiLaboratoriet og naturligvis masser af bøger af kvindelige forfattere, undersøges kvindekønnets betydning i litteraturen.

 

Findes der forfattere og kvindelige forfattere? Litteratur og kvindelitteratur?

”Manden er mennesket, kvinden kønnet,” skrev den franske filosof Simone de Beauvoir i 1949.

Kvinder har i litteratur og kunst ofte haft deres køn på slæb. Deres blik på verden er først og fremmest blevet set som kvindeligt, fremfor alment menneskeligt – og deri mindre vigtigt.

Kulturhistorien har skabt vanskelige vilkår for kvindelige forfattere. Alligevel har kvinder skrevet og offentliggjort litteratur siden antikkens græske digter Sapfo. I egen ret, under mandlige pseudonymer eller med legitimering gennem mandligt forord og forlæg.

Litteraturens historie skrives og omskrives hele tiden. I disse år genopdages megen overset litteratur som køn, race, klasse, etnicitet tidligere har skygget for.

 

I forbindelse med udstillingen afholder Åby Bibliotek i samarbejde med en gruppe studerende fra Litteraturhistorie den 25. april kl. 19.00 en aften om Inger Christensens essays med forfatteren Shadi Angelina Bazeghi og adjunkt Jonas Ross Kjærgård. Se mere her

 

Fakta:

Udstillingen kan opleves på LitteraturStedet på Åby Bibliotek i hele april måned i bibliotekets åbningstid.

Udstillingen er et samarbejde mellem Kvindemuseet, MagiLaboratoriet, studerende fra Litteraturhistorie på Aarhus Universitet og Åby Biblioteket.

 

Podcast om køn og litteratur kan også høres på Soundcloud  - søg på ’MikroKøn’ eller find dem her

 

Materialer