ung kvinde læser ebog

Læs højt sammen - Gode højtlæsningsbøger for voksne

03.04.20
Højtlæsning er en dejlig ting at være fælles om. Her er et bud på tre bøger du kan læse sammen med din gode ven eller veninde.

Selvom de fleste af os for tiden er mere hjemme end vi plejer at være, betyder det ikke, at der er mindre ro i hovederne. Tiden er fyldt med usikkerhed og ubekendte. Højtlæsning er et godt redskab til at lukke ned for tankestrømmen og bare lytte. Og det er ikke kun børn, der har gavn af højtlæsning.

Når du lytter til en historie, der bliver fortalt med en anden stemme end din egen, så har dine tanker mere frit spil. Du skal ikke koncentrerer dig om sætningens opbygning eller ordene, men kun om historien og hvad den gør ved dig. Bliver du glad? Trist? Kommer du til at smile?

Højtlæsning er også en god måde at være sammen med hinanden på. Det er en dejlig ting at være fælles om. Måske giver det endda anledning til nogle andre snakke end man plejer at have. Let’s face it – efter tre uger med de samme mennesker, så er det måske meget godt med nogle nye inputs udefra.

I dag anbefaler biblioteket derfor gode bøger, der er gode at læse sammen. Uanset om det er sammen med en kæreste, en roomie, en god ven, en forældre eller en bedste forældre. Bor I ikke sammen kan I læse op sammen via de mange videoopkaldstjenester, der findes. Det kan være fx FaceTime eller over messenger på Facebook.

Bøger du kan læse sammen med din gode ven

Doppler, Erlend Loe

Doppler, som er en velfungerende borger, beslutter pludselig, at han må finde sig selv, opgiver job og ægteskab og flytter ud i skoven omkring Oslo for at finde sig selv, i selskab med en elgkalv og i pagt med naturen, mens han tænker over udviklingen i samfundet og hans eget ægteskab. Er lun og underfundig kritik af det moderne menneske og det samfund, vi har skabt. Og om at blive venner med en elg. 

Frank vender hjem, Kristian Bang Foss

En moderne fortælling om klasseskel og store beslutninger. Den handler om Frank, der vokser op i en fattig arbejderfamilie i Hvidovre. Som den første i familien kommer han på universitetet og her møder han Thea, der kommer fra en stenrig kendisfamilie. De bliver kærester, men Frank har svært ved at falde til ro i deres liv.

Sumobrødre, Morten Ramsland

Sprælsk og melankolsk fortælling om løsgående drengebørn i et dansk 1980’er rækkehuskvarter i Odense. 11-årige Lars vokser op i en familie, der ikke er helt nem at vokse op i blandt. I kvarteret tæsker de store de små og flygter fra dem, der er lidt større. Sumobrødre handler om at være dreng og blive bare en lille smule voksen. Med humor og indlevelse giver romanen et billede af en sumobrors på én gang brutale og uskyldige verden.

Bøger du kan læse med din gode veninde

Samtaler med venner, Sally Rooney.


21-årige Frances er universitetsstuderende og spoken word kunstner. Da hun og exkæresten Bobbi møder ægteparret Melissa og Nick, opstår der et skæbnesvangert menage-a-quatre mellem de to par. I takt med at Frances forhold til Nick udvikler sig, smuldrer hendes facade. Fortællingens ramme dannes af de mange samtaler mellem venner og elskere, hvor alt fra politik til forholdet til forældre drøftes og holdes ud i strakt arm. Bogen kan læses som både et feministisk indspark, som en humoristisk kærligheds roman eller som en anderledes dannelsesroman.
 
Havblik, Kristin Marja Baldursdottir
 
Flora er fyldt 60 og er efter en skilsmisse og en fyring på opfordring fra sine børn rejst fra Reykjavik for at male et hus i en lille bydg i Vestfjordene. Hun er depressiv, ensom og en smule bitter på tilværelsen, men fællesskabet mellem kvinderne i den lille by er måske netop det, Flora har trængt til. Musik og barsk natur væves flot sammen i denne veloplagte, humoristiske og rørende roman fra Vestfjordene i Island
 
Alle de liv, Signe Langtved Pallisgaard.
 

Emilie og Solveig er taget på bilferie til Californien. De to veninder har altid været sammen om alt, så da Solveig får konstateret ALS rammer sygdommen også Emilie. Det eneste Emilie kan gøre er at skrive hendes historie, som den kunne have været - alle de liv Solveig kunne have haft

En rigtig fin og rørende historie om et til tider kompliceret, men fremfor alt stærkt og ubrydeligt venskab.
 

 
 

 

 

Materialer