ung kvinde læser ebog

Læs højt sammen - Gode højtlæsningsbøger for voksne

03.04.20
Højtlæsning er en dejlig ting at være fælles om. Her er et bud på tre bøger du kan læse sammen med dine forældre eller bedsteforældre.

Selvom de fleste af os for tiden er mere hjemme end vi plejer at være, betyder det ikke, at der er mindre ro i hovederne. Tiden er fyldt med usikkerhed og ubekendte. Højtlæsning er et godt redskab til at lukke ned for tankestrømmen og bare lytte. Og det er ikke kun børn, der har gavn af højtlæsning.

Når du lytter til en historie, der bliver fortalt med en anden stemme end din egen, så har dine tanker mere frit spil. Du skal ikke koncentrerer dig om sætningens opbygning eller ordene, men kun om historien og hvad den gør ved dig. Bliver du glad? Trist? Kommer du til at smile?

Højtlæsning er også en god måde at være sammen med hinanden på. Det er en dejlig ting at være fælles om. Måske giver det endda anledning til nogle andre snakke end man plejer at have. Let’s face it – efter tre uger med de samme mennesker, så er det måske meget godt med nogle nye inputs udefra.

I dag anbefaler biblioteket derfor gode bøger, der er gode at læse sammen. Uanset om det er sammen med en kæreste, en roomie, en god ven, en forældre eller en bedsteforældre. Bor I ikke sammen kan I læse op sammen via de mange videoopkaldstjenester, der findes. Det kan være fx FaceTime eller over messenger på Facebook.

Bøger der er gode at læse sammen med dine bedsteforældre:

Når krigen slutter, Bent Haller

Med udgangspunkt i sin egen mors historie fortæller Bent Haller om en ung piges skæbne under og især efter besættelsen. Hun er vokset op i en socialdemokratisk familie i Bangsbostrand, hvor man er stolt af, at alle er i arbejde. Også unge Edith som får plads, netop som krigen bryder ud. Under et besøg på danserestaurant møder hun den østrigske soldat Helmut, og den hemmeligholdte forelskelse får følger. Barnet adopteres af hendes egne forældre, men skammen følger hende og angsten indfinder sig, da hun ser, hvad der sker med byens tyskertøser

Hvor der er vilje, Jeffrey Archer

Harry Clifton vokser op i den fattige del af havnebyen Bristol. Hans far, der var havnearbejder, blev dræbt i 1. verdenskrig og hans mor er en hårdtarbejdende enke. Hun ønsker et bedre liv for drengen og gennem kirkekoret får han mulighed for at starte i en privatskole. Her bliver han dannet og uddannet, men det vigtigste er de venskaber, der skabes på tværs af klasseskel. Da Harry opdager sandheden om sin fars død, bliver hele hans liv forandret og så begynder 2. verdenskrig. Bogen er første bind i "Clifton-krøniken”

Folkets skønhed, Merete Pryds Helle

Forfatteren bygger af sin egen slægts historier en fortælling om Marie, der vokser op i et tækkerhjem på Langeland i 1930'erne. Moren er hele tiden gravid, der er ingen penge, men til gengæld både lussinger og overgreb i rigt mål. "Folkets skønhed" er titlen på et maleri, som faren kommer hjem med, men ellers er der ikke meget skønhed. Vejen væk fra Langeland tilbyder sig i form af ægteskabet med Otto, og i lighed med andre af egnens unge rejser de til København og får del i fremskridtet. Deres livshistorie og sociale opstigen spejles i Danmarks historie frem til 1970'erne og i fortællingen om flugten fra landet til byen og alt det, man ikke kan flygte fra.

Bøger der er gode at læse sammen med dine forældre.

Pigen de sendte tilbage, Donatella Di Pietrantonio

 

Romanen følger den 13-årige jeg-person. Pigen bliver kaldt "Arminuta", dvs. "hende der kom tilbage". Uden nogen forklaring bliver pigen sendt tilbage til sine fattige forældre efter næsten 13 års opvækst hos en tante, der ellers havde taget hende til sig som en mor. Pigen tror, at den bratte afsked og det nye smertefulde liv skyldes, at hendes adoptivmor er syg og skal dø, men hvad er egentligt grunden til, at hun er blevet sendt bort? Man følger livet i den fattige familie, de store klasseforskelle og ikke mindst pigens store savn og gåden om, hvorfor hun blev sendt væk

 

Eleanor Olifant har det helt fint, Gail Honeyman

Eleanor har det "helt fint", selvom hun er single, tæt på de tredive og har en stueplante som bedste ven. Hun spiser frokost alene på jobbet og planlægger i fritiden et møde med den perfekte mand, som kan leve op til moderens høje standard. Da hun møder den jævnaldrende Raymond og den ældre Sammy ændrer hendes sociale liv sig og Eleanor må gøre op med en traumatisk opvækst, der både har givet hende ar i ansigtet og på sjælen. Vi griner og græder sammen med Eleanor Oliphant. I et kækt sprog fortælles, hvordan Eleanor klarer sig igennem ydmygelser, hån og selvbebrejdelser og langsomt, langsomt får mod til at åbne sig op for andre mennesker og konfrontere sig med en barsk hemmelighed om sin egen familie.

 

Byens Spor bind 1, Lars Saabye Christensen

En slags kollektivroman fra efterkrigstidens Oslo, hvor beboerne i ejendommen Kirkeveien 127 følges i årene 1948-1951. På Kirkeveien 127 i Oslo bor familien Kristoffersen: Faderen, som er reklamemand og bliver ramt af kræft. Moderen, som er hjemmegående og aktiv i Røde Kors. Den 6-årige Jesper, som er et følsomt gemyt og en tænksom enspænder, der så gerne vil lære at spille klaver. Til sidst kommer der også en lillesøster i familien. Ovenpå bor enkefru Vik, som med et bliver gift og flytter væk. Vi hører også om damerne i Røde Kors, om Jespers tunghøre ven og om hans spillelærer. Det handler om længsler og håb, om vareknaphed og drømme om materielle goder og om hverdage, der afbrydes af bryllupper og begravelser. Første bind i en trilogi.

 

Se også bøger der er gode at læse sammen med din gode ven eller veninde. Eller bøger, du kan læse med din kæreste eller roomie.

Materialer