Karinas nytårsanbefalinger

Kunsten i litteraturen, kvindeliv og slægtshistorie og en ny tone i litteraturen

13.01.22
Året er stadig helt nyt, og vi ser tilbage på de bøger, der gjorde størst indtryk på os i 2021. Her får du Karina tre bedste anbefalinger.

Kunsten i litteraturen, kvindelig og slægtshistorie og en ny tone i litteraturen. Karina, der er biblioteksformidler og arbejder på Risskov Bibliotek anbefaler her:

Lydia Sandgren 'Samlede Værker'

Samlede værker er en dannelsesroman, et trekantsdrama og en familiekrønike. En stor fortælling om dyb kærlighed, venskaber der holder en menneskealder, om hvordan man tager form og bliver sig selv, om ansvar og svigt – over for sig selv og over for andre. Romanen handler om den svenske Martin Berg fra Gøteborg. Han er 50 år gammel, han har et mindre forlag, som ikke er super succesfuldt, han er far til to og så er han fanget midt i en livskrise.

Da Martin går i gymnasiet, møder han klassekammeraten Gustav Becker, der senere bliver verdensberømt kunstmaler. De to bliver tætter venner og vokser sådan set op sammen. Som ung møder Martin den smukke og højtbegavede idéhistoriker Cecilia Wikner, som han får sine to børn med. Men kort efter at Cecilia har afleveret sin ph.d., forlader hun hjemmet og forsvinder sporløst. Og det er altså 15 år siden, når vi møder Martin her i romanen. Selvom det er plottet med Cecilias forsvinden, der er bogens lokomotiv, er det romanens kærligt sarkastiske portræt af den intellektuelle kreative klasse, der er bogens helt store stjerne. Kunsten spiller en stor rolle i denne helt vidunderlige roman, som altså handler om meget mere end en forsvundet kvinde. 

Det er svenske Lydia Sandgrens debutroman, men alligevel vil jeg sammenligne hende med de store forfattere som Siri Hustvedt, Jan Kjærstad eller Sally Rooney.

Charlotte Weitze 'Rosarium'

Eventyrlig og vidtvoksende slægtsroman om Johanne og de to døtre Lilly og Viola. Vi møder også pigen Esther, der har slået rod i skoven. En anderledes roman om naturens, cellernes og ikke mindst kærlighedens kræfter.

Romanen starter med en familie på flugt. En mor og far og deres to børn må flygte ud i den mægtige polske skov Bialowiza. Vi er i starten af 1900-tallet og den russiske zar har erobret området og familien må derfor flygte. Og så begynder romanen allerede at omforme sig til noget, der minder om Grimms eventyr. 

En spændende og anderledes roman, der genremæssigt befinder sig i grænselandet mellem det eventyrlige og overnaturlige til det naturvidenskabelige og helt almindelige. Omdrejningspunktet er oldemoren, botaniker Johanne og hendes udvikling, men store tematikker som køn, klima, kærlighed og ikke mindst naturen og menneskers rolle i forhold til naturen, er på spil i en velskrevet og anderledes roman.

Rosarium er desuden nomineret til DR Romanprisen 2022

Halle Butler 'Det nye mig'

Millie bor i Chicago og er via et vikarbureau havnet i et receptionistjob. Hun synes kollegaerne er dumme og ignoranter, hendes venner er selvoptagede, og hun tillader kun sig selv at dykke ned i sit yndlings true crime tv-program, fordi hun er bevidst om, at det er et indholdsløst underholdningsprogram. Men selvom hun er ved at blive skør af endeløse vikarstillinger, følelsen af at være en fiasko og jagten på succes og i virkeligheden hele sin egen meningsløse tilværelse, så er hun ikke i stand til at gøre noget for at ændre den. Hun drømmer bare om at få den rigtige stilling og leve det rigtige liv.

For vores trang til selvrealisering og jagten på at have det perfekte arbejdsliv og det fede job er fælles for os alle – det er i hvert fald en af bogens store pointer. Det fleste af os kender til at være utilfredse med sit arbejdsliv. Forskellen er bare, at Millie overhovedet ikke gør noget ved det, og det er en af de uhyggelige ting ved romanen. Millie knytter en hel perfekt udformet fantasi til ideen om at finde det rigtige arbejde. Og romanens titel peger netop på alt det Millie drømmer om, når hun engang får det rigtige job. Så vil hun nemlig være ”Den nye mig” – og være sådan en, der snupper en løbetur inden arbejde, altid kan byde gæster på en kølig forfriskning i et ryddeligt hjem, en der går tidligt i seng, læser bøger og har masser af venner – og som hun selv siger, bestemt ... ”ikke ligesom den, jeg er nu, opfarende, fuld af opkast og tanker om døden og vred hele tiden”

Det er en velskrevet, ret humoristisk og satirisk roman om arbejdsmarkedet og "succes". Et virkelig godt bud på en ny tone i litteraturen, der skriver om 'millenial burtout' og er en stærk samtidsroman med noget på hjerte.