Kom og vær med i et læsefællesskab

Fire tirsdage i foråret kl.16.00-17.15 inviterer Solbjerg Bibliotek til guidet fælleslæsning på biblioteket.

Du inviteres hermed til at deltage i et læsefællesskab, der er baseret på guidet fælleslæsning. Det er en metode udviklet til at dele skønlitterære læseoplevelser gennem live-læsning i en mindre gruppe med 4-8 deltagere. Læsningen varetages af en uddannet læseguide (Philip fra biblioteket) og veksler mellem højtlæsning og samtale.

Læseguiden udvælger og forbereder teksterne, og det vil oftest være en kombination af prosa (noveller eller romanuddrag) og poesi. For deltagerne er der ingen forberedelse. Det er en vigtig pointe, fordi fælleslæsning tager udgangspunkt i de følelser og tanker der opstår, mens man læser.

Samtalen som opstår mellem os deltagere, tager udgangspunkt i den enkeltes læseoplevelse og de livserfaringer, hver læser bringer ind i forståelsen af værket. Der er altså ingen krav om viden om skønlitteratur, blot lyst til at lytte og måske læse højt.

Hvordan foregår det?

Vi læser langsomt, så der er tid til at nærlæse teksten og opfatte ting, som man måske ellers ikke vil lægge mærke til. Samtidig skaber højtlæsningen en følelse af fællesskab, fordi man sidder sammen og lytter til hinandens stemmer. De, der ikke selv har lyst til at læse højt, kan bare læne sig tilbage og lytte. Undervejs i læsningen bliver der holdt pauser.

Når vi taler om litteraturen, er der ikke noget ”rigtigt svar”. Alt, hvad teksten får os til at tænke på eller føle, er velkomment. Ofte bliver både handling og de fiktive karakterer diskuteret, og vi taler om, hvad der videre sker i historien.

Andre gange taler vi om sproget, beskrivelser af steder og hvad vi ser for os samt stemninger, følelser og associationer. Så genoptages læsningen, og på den måde veksles der mellem højtlæsning og samtale.

Alle er velkomne

Har du lyst til at mødes om god litteratur, så er guidet fælleslæsning en åben aktivitet på biblioteket, og det er kvit og frit at deltage.

Hvor: Solbjerg Bibliotek

Hvornår: Tirsdag d.28.2, tirsdag d.14.3, tirsdag d.25.4 og tirsdag d.23.5 - alle tirsdage kl.16-17.15

Kontaktperson: Læseguide, Philip - pmni@aarhus.dk