I min ferie vil jeg læse Arthur Schnitzler! ...(hvem?)...

07.10.15
Nogen gange kan en bog eller et forfatterskab give de samme forventninger som en god flaske vin. Den står der på hylden og man glæder sig bare til på et tidspunkt at få tid til at gå i gang.

I dette tilfælde kan det nok for nogle virke som en tør en af slagsen, men jeg glæder mig nu til at tage fat på den vel nærmest efterhånden glemte østrigske forfatter Arthur Schnitzlers forfatterskab, i første omgang hans lille bog Drømmenovelle.

Plottet er ikke blevet mindre vedkommende med årene. Bogen handler om lægen Fridolin i 1920’ernes Wien, hvis ægteskab med Albertine synes at være blevet rutine. Et maskebal med dets muligheder for anonyme flirter tænder gnisten igen. Det fornyer spændingen i deres forhold, men vækker samtidig jalousien i dem begge – og åbner for en hidtil ukendt ærlighed imellem dem, på godt og ondt.

Jeg stødte på Arthur Schnitzler for år tilbage, da bogen er et forlæg til en af mine yndlingsfilm, mesterinstruktøren Stanley Kubricks sidste film, Eyes Wide Shut og jeg har siden undersøgt baggrunden for hans forfatterskab grundigt. Det viser sig at hans romaner og noveller ikke er blevet oversat meget længe, så hermed et meget beskedent håb om at et forlag får øjne på ham igen og samtidig en opfordring til at gå på jagt i bibliotekets gemmer, for vi har heldigvis stadig de fleste ældre udgaver.

Mads Egtved Andersen - Bibliotekar på Højbjerg og Tranbjerg Bibliotek

 

 

Materialer