Hvad læser din lokalpolitiker? - Mette Skautrup / Det Konservative Folkeparti

11.10.21
En boganbefaling fra gruppeformand og byrådsmedlem Mette Skautrup.

Kommunalvalget nærmer sig!

16. november skal vi stemme om pladserne i Aarhus Byråd. Valgkampen er gået ind, og politikerne fortæller om deres politiske ambitioner.
Men som bibliotekarer er vi lige så nysgerrige efter at vide: Hvilke bøger læser de?

Vi har spurgt en række Aarhus-politikere fra byrådets nuværende syv partier om, hvilke bøger/film/serier/podcasts, der har gjort indtryk på dem – og måske endda påvirket deres politiske holdninger eller syn på samfundet.

Her kan du læse svarene fra METTE SKAUTRUP, som er magistratsmedlem, byrådsmedlem og gruppeformand for Det Konservative Folkeparti i Aarhus.

En bog, der både har overrasket mig, givet mig håb og indigneret mig:

En af de bøger, jeg har lyttet til hen over sommeren, er ”Det ottende liv” af Nino Haratischwili. Det er en sag på 32 timer, så det er blevet til mange gåture med bogen. Historien handler om en familie i Georgien og hvordan deres familie forandres, når verdenshistorien forandres – ved 1. og 2. Verdenskrig og ved Murens fald.

Familien rummer mange karakterer. Dem, som tilpasser sig den nye udvikling og f.eks. tilslutter sig den russiske hær, og dem, som gør oprør. I et hårdt styret sovjetisk regime må de på den barske måde føle, hvordan det er, ikke at følge magthaverne.

Det, som overraskede mig, var, hvor hurtigt en familie og en befolkning kan tilpasse sig en ny virkelighed. Det er lidt som det vi oplevede, da COVID-19 kom til Danmark. Den første uge gik vi alle chokerede omkring, men så faldt der en ro over os. Det er tankevækkende, hvor hurtigt noget bliver det nye normal.

Jeg ved ikke meget om Georgiens historie, men det var spændende at følge familien herfra. At være en familie, der har dybe rødder et sted, og med ét kommer der en besættelsesmagt og bestemmer, hvordan de skal leve. Det må være skrækkeligt. Og jeg blev bekræftet i, at den sovjetiske hær var uden nåde, når det ikke gik, som de ønskede det. Tænk, at man kan tyrannisere et helt folk.  

Og så er der ungdommen, der er håbet, som vil det anderledes. For mig viste det også, at en frigørelsesbevægelse skal komme fra folket. Tiden skal være moden til at ændre det eksisterende. Det er ikke anderledes end så meget andet, vi arbejder med i det politiske: Det, som kommer nedefra, holder længere. Det, at den almindelige mand/kvinde starter en bevægelse og får flere og flere med, det skaber en forskel. Det ser vi inden for vores kommune, f.eks. når borgerne i en by samler ind til den lokale hal. Det engagement, som det giver når en by står sammen, det holder. Og når et land står sammen, så har de fundamentet til at starte et nyt liv.

Bogen kan varmt anbefales, men husk at have god tid.

Lån bogen som lydbog her.


Her kan du læse de andre politikeres svar - og se alle Aarhus Bibliotekernes valgarrangementer.